Karácsony: kötelező ragaszkodni ’56 eszményeihez

59

 Minden nap kötelező ragaszkodni 1956 eszményeihez és 1989 reményeihez – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, amelyen felavatták Eörsi István Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, ’56-os forradalmár emléktábláját.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: “kötelező ragaszkodnunk az életünkből erővel kiradírozni akart köztársasághoz, a sokszínűségben rejlő nagyszerűséghez, a jogállam minden kritériumához, az emberséghez, a szolidaritáshoz.” Ragaszkodni kell Európához, az esélyek egyenlőségéhez, és ahhoz, hogy soha egyetlen hatalom sem azonosíthatja magát az országgal” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, soha egyelten hatalom sem sorolhatja önös érdekeit a köz érdekei elé.

 “Ne engedjünk Eörsi István oly sokszor félrevitt reményeiből, mert ezek a mi legszebb reményeink is” – hangoztatta Karácsony Gergely. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy Eörsi István soha nem hagyta kétségek között az olvasóit: lehetőséget és morált mutatott fel, formát és tartalmat adott a szabadság gondolatának. ’56 hőse, ’56 elmesélője életében és munkásságában ’56 hagyományának képviselője volt – jelentette ki. Gy. Németh Erzsébet azt mondta: ma nemcsak egy emléktábla avatásán vesznek részt, hanem azért vannak ott, hogy vállalják Eörsi István küldetését: “folytassuk a szabadság kiteljesítését és az elnyomásmentes Magyarország akarását”. Budapest után Magyarországnak is a szabadság, a nyitottság országának és az egymást támogató magyarok közösségének kell lennie – tette hozzá.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Eörsi István emléktábláját egykori lakhelyén, a Belgrád rakpart 27. szám alatti ház falán helyzeték el. Az emléktábla avatásán Eörsi István hozzátartozói is részt vettek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!