A MÖSZ kezdeményezi az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását az iparűzési adó elvonás miatt

266

Dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke dr. Pintér Sándor Belügyminiszternek küldött levelet, melyben kezdeményezi az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) összehívását a 2022. évi iparűzési adó önkormányzatoktól való elvonása kapcsán.

A MÖSZ még július első felében kezdeményezte, hogy a kormány az önkormányzatok és állami fenntartású intézmények építési és felújítási munkák után keletkező ÁFA-befizetési költségeit érdemben mérsékeljek. Akkor ennek a felvetésnek az indokoltságát bar elismerte a Belügyminisztérium, azonban kormányzati döntésre, vagy egyeztetésre az önkormányzati szövetségekkel nem került sor.

Közismert, hogy az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Éppen ezert az alapvető közszolgáltatási feladatok ellátását veszélyezteti, és az önkormányzatok jövő évi költségvetési lehetőségeit végzetesen beszűkíti a kormány akkor, ha iparűzési adó fizetési kötelezettség 2021 évre alkalmazott rendszert 2022-ben is fent kívánja tartani.

A MÖSZ álláspontja szerint, minden újabb forráselvonásra, az önkormányzatok gazdálkodási lehetőségeinek további szűkítésére irányuló kormányzati kezdeményezés elfogadhatatlan.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!