New York Times: HOD-may-zur-vash-ar-hay

1 903

A világ legtekintélyesebb amerikai lapja egy vásárhelyi polgárt is megszólaltatott tudósításában, miután Márki-Zay Péter nyert a miniszterelnök-jelöltek előválasztási versenyében.

Világszerte vezető lapok tudósítottak a magyarországi ellenzéki előválasztás végeredményéről, röviden bemutatva Vásárhely polgármesterét.

A New York Times terjedelmes cikkben számolt be a hétvége történéseiről. Egyebek mellett azt írták Márki-Zay Pétert idézve, hogy „Orbán egyetlen igazi ideológiája most a korrupció.” A lapban külön kiemelték, mely város éléről került az ellenzék vezetői pozíciójába a csak néhány éves közéleti múlttal rendelkező politikus: “Hodmezovasarhely (ejtsd: HOD-may-zur-vash-ar-hay).”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az újság tudósítója a vásárhelyi Kossuth téren is megszólaltatott egy helyi lakost:

“Csanyi János, a 78 éves volt porcelángyári munkás, aki korábban Orbán úr Fidesz-pártjára szavazott, gúnyolódott Orbán úr gyakran ismételt állításán, a migránsok démonizálásán, akik közül sokan muzulmánok, de ő szembenéz az Európai Unióval, a médiaszabadság, az LMBTQ -jogok és egyéb kérdésekben Magyarország védi Európa hagyományos, keresztény értékeit.

– Nem értem, miről beszél – mondta Csanyi úr, a napon pihent a park padján Hodmezovasarhely főterén, hozzátéve, hogy más prioritásai vannak. “Tízparancsolat van, és ezek közül egy nagyon fontos:” Ne lopj! “

A Washington Post arról írt, hogy “Márki-Zay Péter egy figyelmes, hétgyermekes katolikus apa, kisvárosi polgármester, aki valaha kívülállónak számított, az előválasztás második fordulójában a szavazatok 57 százalékával nyert.”

A brit BBC azt is kiemelte, hogy “Marki-Zay szülővárosát gyakran Magyarország mikrokozmoszaként emlegeti.”

A lengyel konzervatív napilap, a Rzeczpospolita úgy fogalmaz a magyar ellenzéki előválasztásról szóló cikk címében, hogy a nyertes a magyar miniszterelnök problémás riválisa.

A Telex ma külön külföldi sajtószemlét szentelt a témának, amiben több európai lap beszámolójából idéznek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!