Rekontra

293

Vajon mit érezne a ma ellenzéki választó, ha történetesen 2022 tavaszán az általa támogatott pártok, politikusok kétharmados többséget szereznének az Országgyűlésben, új alkotmányt szentesítenének, ám 2026-ban a Fidesz sima – 50 százalék plusz egy szavazatnyi – többséggel visszaszerezné a hatalmat, és semmissé nyilvánítaná a törvénykezés alapokmányát arra való hivatkozással, hogy ők erre felhatalmazást kértek a választópolgároktól?

Borítékolható lenne a felháborodás, joggal. A feles többséggel elfogadott alkotmánymódosítást vagy az Alaptörvényt hatálytalanító jogszabályt a köztársasági elnöknek is alá kellene írni, és ha ezt megtenné, visszaélne helyzetével, nem teljesítené feladatát, aminek lényege, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett.

Az előválasztási kampányban mindkét miniszterelnök-jelölt kifejezte szándékát arra vonatkozóan, hogy mivel a jelenleg hatályos Alaptörvény egyes passzusait érvénytelennek tekinti, akár feles többséggel is módosítana rajta. “Ez abszurdum” – nyilatkozta a Telexnek adott interjúban Jakab András, a Salzburgi Egyetemen oktató alkotmányjogász, a Magyar Tudomány Akadémia Jogtudományi Intézetének korábbi igazgatója. Szerinte nagyon sok probléma van a jelenlegi Alaptörvénnyel, ki tudna húzni belőle sok részt, amely antidemokratikus vagy nem fér össze az ő jogállami felfogásával, de a legrosszabb, amit történhet, hogy az egyik politikai oldal azt mondja: ez nincs. Mert az beláthatatlan következményekkel járna.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fentiek tükrében két út javasolt az ellenzéki erők előtt: vagy kétharmaddal nyernek jövőre, és akkor legitim módon újraírhatják Magyarország legfontosabb rendelkezését, vagy sima többséget szerezve úgy bonyolítják a jogszabályalkotást a hatályos Alaptörvényt figyelembe véve, hogy mindenek elé helyezik a nyilvánosság, az átláthatóság biztosítását az összes állami szerv és intézmény esetében. Megkövetelik és számon kérik valamennyi hatalmi szervezeten, hogy publikussá tegyék munkájukat, a döntéshozatalok folyamatát és a döntéseket, hogy ne lehessen a fideszes mélyállam mögé bújnia egyetlen felelős vezetőnek sem. A nyilvánosság kikényszerítő ereje felbecsülhetetlen.

Nyílt lapokkal kell játszania mindenkinek, hogy lebukjanak a hamiskártyások. Mert hiába kontráz valaki, ha nincs ütőkártyája, előbb-utóbb jön a rekontra. És adu nélkül végül a betli.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!