EMMI: nem lesz szigorítás a maszkhasználatban

144

A Minisztérium szerint ugyanis a védekezés most már oltásalapú. Nincs szükség a szigorításra. Ezzel lényegileg Karácsony Gergely korábbi felvetésére és kérésére válaszoltak, amikor is azt mondta a főpolgármester, érdemes lenne a zárt terekben szigorítani.

Karácvsony azt kérte, hogy a kormány visszaállítaná a maszkviselésre vonatkozó, július 3. előtt hatályos szabályokat, vagyis azt, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező legyen viselni a védőeszközt. Azt is hozzátette, amennyiben ezt a kormány nem akarja megtenni, akkor legalább adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest területén pedig a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő, amelynek betartatásában és szankcionálásában a rendőrség közreműködik.

Az EMMI azt válaszolta, az Operatív törzs és a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet. Az ATV Híradójának azt mondták, a negyedik hullám már oltásalapú. Emellett azt is megjegyezték, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Október 5-e óta a Szegedi Tudományegyetemen is kötelező (néhány kivételtől eltekintve) a maszkviselés. Érdekes, hogy korábban a Magyar Tudományos Akadémia is a szigorítás mellett tett állásfoglalást.

Forrás: HVG

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!