Bodrogi Ferenc: egy helyre centralizáljuk vásárhelyi érdekeltségeinket

367

Egy központi telephelyet létesít a vásárhelyi ipari parkban a Bodrogi Bau Kft, összes helyi érdekeltségét oda fogja költöztetni a cég, amelynek idei árbevétele meghaladja majd a 15 milliárd forintot. Erről, az építőipart sújtó nehézségekről, további fejlesztéseikről is nyilatkozott a lapunknak adott interjúban Bodrogi Ferenc ügyvezető igazgató, aki 30 éve indította el vállalkozását, cége pedig 25 éves fennállását ünnepli idén. 

– Egy évvel ezelőtt tette közzé a Bodrogi Bau Kft., hogy 284 millió forintos pályázati támogatás felhasználásával új betonelem gyártó üzemet épít a hódmezővásárhelyi ipari parkban. Hol tart ez a projekt jelenleg? 

– Nagy öröm volt számunkra, mikor elnyertük ezt a HIPA támogatást, aminek a célja a gazdaság élénkítése volt. Valóban azt a célt fogalmaztuk meg, hogy Vásárhelyen az ipari parkban létesítünk egy beton előregyártó telepet és egy olyan helyszíni keverőtelepet, ahonnan a lakossági építkezéseket is ki tudjuk szolgálni. Amikor ezeket ez elképzeléseket megfogalmaztuk, és üzleti terveket készítettünk hozzá, ilyen betonkeverő telep nem volt, és olyan betonelemek gyártásával sem foglalkozott senki a térségben, ami a mi célkitűzésünkben szerepelt. Időközben azonban azzal szembesültünk, hogy az Erzsébeti úton egy versenytárs létrehozott egy betonkeverő üzemet, illetve értesüléseink szerint egy betonelem gyártó egység megvalósítása is folyamatban van a városban. Ezen új piaci információk alapján újra kellett gondolnunk, mire használjuk fel a megnyert kormányzati támogatást. Vásároltunk az ipari parkban egy 4 hektáros területet, ahol a Bodrogi Bau Kft. központját fogjuk felépíteni, így centralizálhatjuk a cég vásárhelyi érdekeltségeit. Oda fog költözni az asztalos és a lakatos gyáregységünk, a kivitelezési egységünk bázisát szintén itt kívánjuk kialakítani, valamint a központi irodaházunk is itt épül meg. A munkálatok megkezdődtek a helyszínen, a fent említett pályázati forrás felhasználásával a több mint ezer négyzetméteres csarnokunk építése már zajlik, ott a fémmegmunkálásnak teremtünk megfelelő körülményeket. Ugyancsak ebből a pályázatból valósult meg Szegeden egy másik csarnokunk, ahol a hőszigetelő gyártó egységünket fejlesztettük tovább. A célok újragondolása miatt a pályázati határidő is módosult, mégpedig 2022. január 31-re.  

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szegeden a hőszigetelő gyártó egységnél is épült egy csarnok az elnyert pályázati forrás felhasználásával.

– A vásárhelyi cégközpont mikorra készül el?

– Jelenleg az infrastruktúra, illetve a közművek mellett a térburkolatok és a kerítés kiépítése zajlik, az említett ezer négyzetméteres csarnok építésével pedig januárban zárul a centrumberuházás első üteme.

– Az elmúlt években folyamatosan nőtt a cég munkavállalóinak száma. Az említett fejlesztések révén lehet-e számítani a létszám további növekedésére?

– Jelenleg 234 főt foglalkoztatunk a Bodrogi Bau Kft.-nél. Ha a Bodrogi cégcsoportot vesszük figyelembe, ahol érdekeltségeink vannak, akkor a létszám meghaladja a 350 főt. Nagyon lényeges, hogy hatékonyan tudjuk működtetni a munkatársi kört, és ebben fontos szerepet játszik majd az ipari parki központunk. Pályázati vállalásunkban nem szerepelt a létszám bővítése. Számunkra legfontosabb az erőforrásaink minősége, kollégáink szakértelme, így például az a tény, hogy Csongrád-Csanád megyében az építőipari kivitelezésben a legnagyobb létszámú építőmesterrel rendelkezünk. Az a célunk, hogy az iparosítással, az automatizálással, a technológiák fejlesztésével még jobb hatékonyságot érjünk el, amivel együtt jár az eredményesség, és az utóbbinak köszönhetően mindig tudunk a környezetünkre is visszafordítani forrásokat. Így legutóbb névadó szponzorként vállaltuk a Vásárhelyi Kosársuli támogatását, de az oktatás és az egészségügy, sőt a művészet területén is igyekszünk segítséget nyújtani. 

– Drasztikus drágulás jellemezte az építőipart az utóbbi időszakban. Mennyire lehet így előre tervezni, különösen annak tükrében, hogy a munkabérek emelkedése is számottevő lehet a minimálbér belengetett növelése miatt?

– Minden képzeletet felülmúlt a szektort sújtó áremelkedés. A szerkezeti és a betonacélok, a faanyagok, a hőszigetelők és az üveg is oly mértékben megdrágult, amivel nem lehetett kalkulálni. Egyes termékeknél még a beszerzés is gondot okozott. Nagyon ügyesen kellett gazdálkodni ahhoz, hogy a folyamatban lévő munkáinkat úgy hajtsuk végre, hogy mindenki jól jöjjön ki ebből a szorult helyzetből. A megrendelő is elégedett legyen, és számunkra ugyancsak megfelelő legyen az ügylet. Rossz hír, hogy nem is várható érdemi változás az alapanyagpiacon, kicsi visszarendeződés ugyan érzékelhető egyes termékek árainál, de az egy évvel ezelőtti árszintektől elbúcsúzhatunk. Maga a minimálbéremelés a cégcsoportot nem érinti, hiszen nálunk jelenleg magasabbak a dolgozók jövedelmei. Bérfejlesztés nálunk is várható, de annak mértéke a jól végzett munkánk eredményétől függ. 

– Az elmúlt négy évben két és félszerelésére nőtt a cég bevétele, 2018 és 2020 között az adózás utáni eredmény rendre meghaladta a 800 millió forintot. A fent részletezett ágazati körülményeket figyelembe véve milyen 2021-es gazdasági évre számít a társaság?

– Merészen terveztük ezt az esztendőt, árbevétel és nyereség tekintetében is növekedést produkáltunk. Ami a forgalmat illeti, a nehézségek ellenére sikerül a terveinket realizálni. Jól kezeltük a folyamatokat, ezért markáns bevételbővülést fogunk idén elérni. Számszerűsítve kijelenthető, hogy 15 milliárd forint fölött lesz a Bodrogi Bau Kft. éves árbevétele. Az eredményt negatívan befolyásolta az alapanyagdrágulás és a piaci környezet, de az elmúlt évekhez hasonló vagy annál kicsit magasabb profitra számítunk. 

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!