Módosítás: mégsem kell szakácsnak lenni egy lángos elkészítéséhez

118

Erről jelent meg tegnap a Magyar Közlönyben az z innovációért és technológiáért felelős miniszter rendelete. A képesítés alól kivették a büfétermékek elkészítését és forgalmazását, mint feltételt. Tehát ezen tevékenységekhez nem írnak elő külön képesítést.

A hét elején komoly felzúdulást váltott ki egy, még szeptember elsején hatályba lépett rendelet, amely alapján például pincér – vendégtéri szakember, pincérsegéd, vendégtéri szaktechnikus, valamint szakács, szakácssegéd, szakács-szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képesítéshez kötötték a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálását illetve a meleg és hideg ételek, italok készítését.

Bizonyos tevékenységek körében megengedte a most hatályon kívül helyezett szabályozás, hogy bizonyos, nem önálló tevékenység képesítés nélkül végezhető legyen, de így is hatalmas megszorítást jelentett ez a nyáron meghozott, és szeptember 1-től hatályos szabály. Sok vendéglátós, büfés esett kétségbe.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A minisztérium korábban azt írta, hogy a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását, írta meg a Telex.

A mostani módosítás lényege, hogy a szigorúbb szabályok hatálya alól kikerültek a büfétermékek elkészítésével és forgalmazásával kapcsolatos tevékenységek, úgy mint a forgalmazás helyén előállított:

  • lángos-, palacsintafélék,
  • meleg és hideg szendvicsfélék, valamint
  • az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok
HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!