Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elégedetlenek a szakképzőhelyek a megbonyolított és nehézkes adminisztráció miatt

Napi szinten online kell adminisztrálniuk a duális szakképzésben részvevő akkreditált gyakorlati képzőhelyet biztosító vállalkozásoknak a most indult tanévben. A bürokráciát bonyolítja, hogy az érintettek szerint nem is elérhető a felületet, amin dolgozniuk kellene. Lapunkhoz eljutó panaszok kapcsán megkerestük a megyei iparkamarát és szakképző centrumot.  

A felhőalapú rendszerekhez egyelőre nem tudnak hozzáférni az akkreditált képzőhelyek, mert azok még nem működőképesek. Az érintett vállalkozások attól tartanak, hogy egy hatósági ellenőrzés során nem tudják igazolni az ott foglalkoztatott nappali vagy felnőttképzéses tanulók státuszát. 

Papír helyett felhő

– 2013 óta foglalkozunk tanulókkal, akiknek gyakorlati képzést biztosítunk. Eddig papíralapon kellett leadni például azt a háromoldalú szerződést, amelyben a diák, a képzőhely és az elméleti oktatás biztosító szakképzési intézmény rögzíti feltételrendszert. Most már egy felhőbe kellene feltöltenünk a dokumentumot, de az nem működik – nyilatkozta lapunknak Orgovány Szabolcs. A vásárhelyi Sarokház cukrászda üzemeltetője szerint ezt a bizonytalan helyzetet mielőbb orvosolni kellene. – Papíralapon működött a napi gyakorlati munka értékelése is, de ezen is változtattak, most már e-naplót kell vezetnünk napi szinten, de nincs hozzáférésünk. Úgy tudom, a fentiek miatt sok vállalkozótársam hezitál azon, hogy nem folytatja a gyakorlati képzést. Ezen kívül bérfeszültséget okoz a megemelt ösztöndíj, ami egyébként többletterhet ró ránk. Az a legkellemetlenebb, hogy semmilyen információt sem kapunk, de közben megnőttek a bürokratikus elvárások – tette hozzá a vállalkozó, aki jelenleg is több tanuló gyakorlati képzését segíti.

Bizonytalanság

– A rendszer működésére kamaránknak nincs rálátása, hozzáférési jogosultsága, de információink szerint a rendszer működik – írta megkeresésünkre Martonosi János. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs vezetője aláhúzta, a gazdálkodó szervezetek a gyakorlat előrehaladását, és a hiányzásokat tudják vezetni, illetve érdemjegyeket tudnak adni a tanulóknak. – A rendszerhez való hozzáférési jogosultságot az illetékes szakképző intézmények adják a gyakorlati képzők számára. Alapvetően eddig a partnereinktől a rendszer bizonytalan kezeléséről érkeztek visszajelzések, de ahogyan korábban is írtuk, a gyakorlati képzők részére az őszi időszakban a rendszer kezelésével kapcsolatban a szakképzési centrumokkal közösen tájékoztatót fogunk tartani – válaszolta az iparkamara képviselője.

10 százalék kivár

 Megyénkben több mint 1000 nyilvántartott gyakorlati képzőhely volt, ebből 460 helyen voltak tanulók gyakorlati képzésen. Elmondható, hogy jelenleg is megfelelő számú képzőhely áll rendelkezésre. A képzőhelyek felülvizsgálata az új rendszerre való alkalmasság tekintetében folyamatban van, az iparkamara információi szerint minden gyakorlati képzőhelyet kereső tanuló és képzésben résztvevőnek van gyakorlati helye. – Konkrét visszalépés helyett inkább egyfajta kivárásról beszélhetünk egyes képzők esetében, ez a szám az összes képzőhöz viszonyítva 10 százalék körüli – tudtuk meg Martonosi Jánostól.

Ösztöndíjat az iskolában történő oktatás képzés ideje alatt kapnak a tanulók, gyakorlati képzőhelyen szakképzési munkaszerződést kötve a tanulók munkabért kapnak, melynek mértéke a mindenkori minimálbér 60-100 százalék közötti összege. Ez lényegesen magasabb összeg a korábbi 18-20 százalékhoz képest. A támogatási rendszer ehhez igazodva átalakult, és egy szorosabb együttműködést kíván a képzők és a szakképző iskolák között, hogy a kifizetett munkabér a központi finanszírozás terhére megvalósuljon az elegendő gyakorlati napok révén.

A felmerült online adminisztrációs panaszokkal kapcsolatban szerdán megkerestük a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumot, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!