Magában ásott mélyre új verseskötetében Grecsó Krisztián

150

Magamról és Veráról többet címmel várta helyi rajongóit Grecsó Krisztián a Németh László Városi Könyvtárban. A szegvári származású szerző az elmúlt 20 évben a kortárs magyar irodalom egyik megkerülhetetlen szereplőjévé vált, akinek csak az utóbbi két esztendőben regénye és verseskötete is megjelent. Ezek keletkezéstörténetébe és kulisszatitkaiba is beavatta az érdeklődőket az író Hódmezővásárhelyen.

Az irodalom az egyetlen tudomány, amely a lélekkel és az emberrel foglalkozik, vallja Grecsó Krisztián, aki hosszú évek után újra találkozott vásárhelyi közönséggel. A népszerű író-költő hozta magával vissza-visszatérő témáit: a múltat és a fel nem dolgozott családi traumákat, hiszen 2019-es Vera című regénye is ezekkel foglalkozik.

A Vásárhelyi TV-nek Grecsó Krisztián elmondta, a fel nem dolgozott múlt olyan, mint amikor a temetésen a haragostól megkérdezik, miért is voltak rosszban az elhunyttal? Sokszor pedig az ok annyira a múlt homályába vész, hogy már nem is tudja a még élő haragos. 20 év elment, és nincs megbocsátás, tette hozzá. Ezek a traumák pedig könnyen ismétlődhetnek. A trauma számára egy betegség, de mindenkinek mást jelenthet. Ezt szerette volna ebben az új művében, a Magamról többetben is kifejezni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Míg a Vera című könyvében egy 11 éves lány bőrébe bújt az író, ezúttal magában ásott mélyre és az elmúlt 4 év történéseit gondolta végig, benne a már említett nagy traumákkal, örömökkel, betegséggel, örökbefogadással, szülővé válással. Az író-költő elárulta, Ezen érzések kifejezéséhez Grecsó újra a lírához nyúlt, akár csak szerzői pályája elején. A vers egy tükör, mondta. Annak nincs megoldása, nem egy egyenlet.

Azt is elmondta a közönségtalálkozó során: annyi kamaszkori emlék és barátság köti Hódmezővásárhelyhez, mintha hazajött volna.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!