Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ifjú gazdák versenyeztek Vásárhelyen

Először Hódmezővásárhelyen mérettethették magukat az ország gazdásztanulói. Tíz csapat, köztük helyi tanulók versenybe szálltak.

Idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Agrárszakképző Intézmények Országos Gazdászversenyét szeptember 24-én, Hódmezővásárhelyen, a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A megmérettetésen résztvevő diákok előtt a Farkas Sándor miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a versengés nagyszerű alkalom arra, hogy a tanulók megmutassák tudásukat, rátermettségüket. – Az a kép él sokakban, hogy idős emberek művelik ezt a szakmát. Most fordulat, váltás következik az agráriumban, újabb technológiai forradalom: a precíziós és digitális technológiák elterjedése. Az óriási váltást a fiatalok segítik, ugyanis ők a digitális kor gyermekei – mondta az agrártárca képviselője.

A szervezőket méltatva a miniszterhelyettes hangsúlyozta: Hódmezővásárhelyen jelen van a magyar mezőgazdaság színe-java, a szakma öregjein túl a fiatalok is, akik a rendezvény nyilvánossága előtt bemutathatják megszerzett tudásukat. Magyarországnak szüksége van a tudásukra, a fejlődésre való nyitottságukra.

A verseny ráirányítja a figyelmet a képzés fontosságára – mondta a megnyitón Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója. Ismertette: tíz csapat vesz részt a megmérettetésen, a következő településekről: Abaújszántó, Csorna, Gyomaendrőd, Győr, Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza, Pécel, Putnok, Szekszárd, Vác. A verseny 50 kérdése felöleli az agrárgazdaságot és kicsit átvezet a 21. századba – ezt már Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a verseny zsűrijének elnöke mondta. A gyakorlati kérdéseket különösen izgalmasnak nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a jövő szakoktatói ott vannak közöttük.

A diákok nemcsak összemérték erejüket, de  összetartozást és közösségi élményt is átélhettek. A verseny jó hangulatban zajlott, a diákok a feladatok során számot adtak tudásukról, a kiállított modern eszközökről is adatokat gyűjtöttek, valamint ügyességüket rátermettségüket is bizonyították. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum a verseny megszervezésével is hozzájárult az élményalapú oktatás és a mezőgazdasági szakmák népszerűsítéséhez. Az első helyezett az Északi ASzc Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola (Putnok) lett. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!