Bírsággal és támogatásmegvonással büntették Mindszentet a ködszínház-projekt szabálytalanságai miatt

2 774

Jóval költségesebb lett a a mindszenti szabad strand látványstranddá fejlesztése, mint amit az önkormányzat tervezett. A Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottsága és a Pénzügyminisztérium is szabálytalanságokat tárt fel a projektnél, amiknek 13,5 millió forintos következménye lett. Az összeg kétharmadát behajtanák egy szaktanácsadótól

A mindszenti tiszai strandra megálmodott ködszínház megvalósításának elhúzódósával többször foglalkoztunk, és legutóbbi cikkünk után olvasói megkeresés érkezett szerkesztőségünkbe, miszerint történtek olyan szabálytalanságok a látványstrand fejlesztéseknél, amelyeknek pénzügyi következményei lettek a mindszenti önkormányzatnál. 

Utánanéztünk, és nyilvánosan elérhető internetes adatbázisokban arra bukkantunk, hogy a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottsága 800 ezer forint bírságot rótt ki az önkormányzatra a ködszínházzal kapcsolatos közbeszerzési törvénysértés miatt. Ezen felül a TOP 2014-2020 pályázatok szabálytalanságait soroló listáján kétszer is szerepel a mindszenti látványstrand beruházás: egy 4 milliós számlát elutasított az eljáró hatóság, illetve egy ízben 8,7 milliós költségcsökkentést írt elő. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Túl drága terv, wifi, kamera

A fentiekkel kapcsolatban szeptember 16-án megkerestük a város polgármesterét, hogy magyarázatot kérjünk. Zsótér Károly válasza szeptember 23-án, csütörtökön érkezett meg. Ebben azt írta a városvezető, a 4 millió forintos támogatásmegvonásról a Pénzügyminisztérium szabálytalansági eljárás keretében döntött. Az elszámolásra benyújtott egyes beszerzéseknél ugyanis a szerződéses ár a piaci árnál  magasabb volt. Ilyen tételek voltak az üzleti terv elkészítése, a free wifi és a kamerarendszer kiépítése. A szaktárca az átlagárak és a leszerződött összegek különbözetét vonta meg az önkormányzattól. 

Rossz tanács

A 800 ezer forintos bírságot és a 8,7 milliós támogatáscsökkentést kifejezetten a ködszínház késedelmes megvalósítása miatt rótták ki a városra – derül ki a válaszlevélből. Ennél a projektelemnél 150-ről 570 napra módosították a teljesítési határidőt amiatt, hogy a berendezés működtetéséhez szükséges villamosenergia kapacitást biztosítani tudják az üdülőterületen. Mivel az előírások szerint szerződésmódosításra csak bizonyos jogcímek és feltételek esetén kerülhet sor, a hatóság úgy látta, hogy a megrendelő – vagyis az önkormányzat – megsértette a közbeszerzési törvényt. A szankció bírságot és támogatásmegvonást vont maga után. Ugyanakkor a polgármester kitért rá, a közbeszerzési eljárás lefolytatásához – előírásszerűen – akkreditált szaktanácsadót alkalmaztak. Mivel az ő feladata lett volna a szerződésmódosítás előkészítése, a megrendelői oldalról felmerült kérdések vizsgálata, így annak mérlegelése is, hogy jogszerű-e a módosítás, az önkormányzat a megbízott személlyel szemben érvényesíti teljes kárigényét.  

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!