“Ha bármely jelöltre van bármi, ami felróható, annak most kell előjönni” – ezúttal volt vita a miniszterelnök-jelöltek között

180

Ezt a mondatot Karácsony Gergely mondta a miniszterelnök-jelölti vitában ma este az RTL Klubon. Abban azonban szinte mindegyik fél egyetértett, hogy minden koalíciós kormányzás is jobb annál, mint ami most van, amikor egy ember akaratán múlik egy ország sorsa, irányvonala. Ebből adódóan többször elhangzott, bármelyik, a stúdióban a pulpitos mögött álló ember jobb lenne miniszterelnöknek, mint Orbán Viktor. A nagy egyetértés mellett azonban bizonyos személyek kapcsán az eddigieknél élesebb vita is tört ki a felek között.

Te, Klára, az öszödi beszéddel a hátad mögött, kevésbé tudod legyőzni Orbán Viktort, mint bármelyikünk, akik itt állunk”. Ezt Fekete-Győr András mondta, és ebben a felvetésében hangsúlyozta, hogy bár nagyon profi kampányt csinál a DK, de aki ezt nem veszi észre, az nem érti a magyar társadalom realitásait.

Dobrev Klára erre a felvetésre azt reagálta, hogy az embereket, akik végső soron döntenek, nem az érdekli, hogy a múltban mi választott el minket, hanem hogyan lehet jobbá tenni a jövőt, hogy mi fog velük, 1-6-12 hónap múlva történni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nem hagyjuk, hogy a Fidesz rossz kampánystratégiája érvényesüljön, és belerángassanak minket a múlt rossz vitába”, ezt pedig Karácsony Gergely mondta a vita ezen szakaszában.

Ennek ellenére a vita közepénél a felek egy érdekes adok-kapokba mentek bele, nevezetesen, támogatnak-e egyes, esetlegesen nem teljesen tiszta múltú embereket:

  • Karácsony Gergely nem támogatná már Tóth Csabát Zuglóban, ha zuglói lakos lenne, tudtuk meg,
  • A DK támogatja-e Szegeden, a Csongrád-Csanád 02. evk-ban a Jobbikos Tóth Pétert, kérdezte Fekete-Győr Dobrev Klárától,
  • Vajon a Jobbik továbbra is kiáll a náci karlendítés gyanújába keveredett ózdi alpolgármester jelölése mellett, kérdezték Jakab Pétert. Azt válaszolta, aki elhatárolódik korábbi szélsőséges tetteitől, szakít azokkal, azt ők támogatják.

Dobrev szerint, 2000 milliárd forint van a költségvetésben, amit lopásra és felesleges kiadásokra költ el a kormány. Ha az ő vezetésével alakulna kormány, átcsoportosítaná a költségvetést, bérekre, nyugdíjakra költené, és nem az oligarchák kitömésére. De ezen felül leállítaná például a Fudan Egyetem beruházását, és a Belgrád-Budapest vasútvonalat.

Márki-Zay Péter szerint viszont nehéz felelős ígéretet tenni, mert üres államkasszát fog átadni a Fidesz. Ő maga populistának érzi Dobrev mondatait.

Jakab egyetértett azzal a felvetéssel, hogy segély helyett munkát kell adni az embereknek, de ehhez az is kell, hogy felemeljék a közmunkásbért a minimálbérig, és képzéseket kell biztosítani a munkanélkülieknek, hogy el tudjanak helyezkedni. A minimális cél szerinte az, hogy nettó 200 ezer forintra feltornázzák a minimálbért, de csökkenteni kell közben a kis- és középvállalkozások járulékait, vagy támogatást adni nekik. Azokkal a támogatásokkal, amit a mostani kormány a nagy multiknak ad, egy magyarországi cég sokkal jobban, felelősségteljesebben tudna gazdálkodni és nem zsigerelné úgy ki a munkavállalót.

Karácsony Gergely a magyar béreket először a szlovák bérekkel egy szintre hozná. De mindemellett országosan is is alapjövedelmet vezetne be, a létminimum alatt élőknek pénzt adna, és az alacsony nyugdíjakat pedig felemelné.

Fekete-Győr András szerint azonban nem tartunk még az alapjövedelemnél, inkább a Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester által bevezetett minimumjövedelemről kellene beszélni. Viszont például az egészségügyi dolgozóknál, valamint a pedagógusoknál szükség van béremelésre, mondta.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!