Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megszűnik a Kölcsey utcai postapartner szolgáltató hely – nincs aki működtesse

Október 29-ével a Hódmezővásárhely, Kölcsey utca 90-92. szám alatti szolgáltató helyet üzemetető postapartner felmondta a Magyar Postával az együttműködést. Ezt a Hódpressnek megerősítette az eddigi üzemeltető, továbbá a Magyar Posta Zrt, illetve a hódmezővásárhelyi önkormányzat is. Az eddigi üzemeltető nem tudja már fenntartani a helyet, és bár ajánlottak egy közeli ingatlant a Magyar Posta Zrt.-nek, de nem kívánták átvenni az üzemeltetést, ahogy valószínűleg az önkormányzatnak is drága lenne az üzemeltetés, mert a posta által felajánlott mintegy 3,5 millió forintos éves költség csak egy alkalmazott éves költségét jelentené, de az épületet is fenn kellene tartani.

Rengeteg plusz adminisztráció, régi technika – nem éri meg fenntartani

Az üzemeltető vállalkozás cégvezetője és a postapartner szolgáltató hely vezetője, Molnár Zsuzsanna megerősítette azt az értesülésünket, hogy bezár a Kölcsey utca 90-92. szám alatt található Postapartner szolgáltató hely. Elmondta, bár nagyon szerette volna, ha tovább működhet a hely, de sem munkajogi, sem technológiai értelemben nem kifizetődő fenntartani a helyet, amelyet, élelmiszer üzletekkel (például a postapartner szolgáltatóval közös helyiségben található üzlettel is) együtt, saját vállalkozásban tartanak fenn.

Számításaik szerint mintegy másfél ember bérét lehetne kitermelni egy ilyen szolgáltató hely segítségével, és meg is volt az a szándékuk, hogy járulékos szolgáltatásként nyújtsanak ilyen lehetőséget az ügyfeleknek.

Vállalkozásuk 2021 első negyedévben átalakította tevékenységét, az élelmiszer üzleteket bérbe adták, mondta el Molnár Zsuzsanna. Ez, tette hozzá, még mindig nem vonta volna maga után a postapartner bezárását, mint ahogy az új bérlő is vállalta volna a tevékenységet, ám technológiailag nem kaptak segítséget a Magyar Posta Zrt.-től és olyan munkafolyamataik, feladataik vannak ezáltal, amelyek más, hagyományos postahivatalban már nincsenek, és ez azt jelentette, hogy a nyitvatartási időn túl akár még 3 órahossza adminisztratív munkájuk volt. Erre példaként említette a csekk feladását, ami a postahivatalokban már szkennelve megy, míg náluk sorszámozva, és egy excel táblázatba kézzel felvezetve, a csekkeket szalagon adják össze. Az a program, mondta, amihez egy Postapartner hozzáfér, nem engedi kéziszkenner alkalmazását.

Ezekre helyettesítő személyt is nehéz volt alkalmazni, ezt ő oldotta meg a munkavállaló szabadságolása vagy éppen betegsége idején. Ráadásul az utóbbi időkben, aki postai szolgáltatási tanulmányokkal, ismeretekkel rendelkezik, az ezt az elavult technikát már nem ismeri, nem alkalmazza, aki régen ismerte, az pedig kijött a gyakorlatból, fűzte hozzá Molnár Zsuzsanna.

Az önkormányzat sem tudja vállalni

Megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. is elárulta, hogy a Kölcsey utca 90-92. szám alatti szolgáltató helyet üzemeltető postapartner felmondta a Magyar Postával az együttműködést. Mivel társaságuk nem rendelkezik a közelben a szükséges ingatlannal, így felvették az Önkormányzattal a kapcsolatot a megoldási lehetőségek érdekében. Az egyeztetések folyamatban vannak.

Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a vállalat minden 1000 fő feletti lélekszámmal rendelkező településen köteles állandó postát működtetni. A Társaság nem csupán megfelel ennek a jogszabálynak, hanem jóval azt meghaladóan működtet postákat országszerte. Előfordulhat azonban, jegyezték meg, hogy egyes esetekben előfordulhat, hogy a Posta szándéka ellenére változtatni kell egy posta elérhetőségén vagy működésén, ilyen esetben mindig időben értesíti az érintett önkormányzatot és egyeztet a megoldási lehetőségekről, figyelembe véve a lakossági igényeket is. Megoldás lehet például az, ha az önkormányzat vagy más vállalkozás lesz a Posta partnere és elvállalja a postai felvételi tevékenységet (praktikusan egy posta munkáját).

Tatár Zoltán jegyző viszont azt mondta a Vásárhelyi Médiacentrumnak, hogy bár valóban megkereste őket a Magyar Posta Zrt., de az önkormányzat sem tudja vállalni a szolgáltatást. A posta mintegy évi 3 és fél millió forintos költséggel számol, az egy munkavállaló éves bére körülbelül, és akkor még ebben nincsenek benne az épülettel kapcsolatos, például bérleti, felújítási költségek, bútorok, egyéb, nem postai eszközök. Ezt az önkormányzat jelenleg nem tudja vállalni, mondta Tatár, még akkor sem, ha a Posta biztosítana speciális postai eszközöket.

A postapartner szolgáltatásait legtöbben a csekkek fizetési határidejekor használják, tudtuk meg. A Magyar Posta Zrt. is azt írta az önkormányzatnak levelében, hogy a hódmezővásárhelyi postapartner forgalma alacsony, csak felvételt lát el, házhoz kézbesítést nem végez. 2020-ban naponta átlagosan 133 db csekk, 15 db könyvelt levél és 3 db csomagküldemény felvételére került sor.

Lehetne még megoldás?

Jelenleg biztosnak tűnik a postapartner október végi megszűnése. A környékbeliek is szomorúan vették tudomásul, hogy nem lesz tovább postai szolgáltatás Újvárosban. Egy helyi lakos, Herczeg Istvánné azt emelte ki, hogy ő, mint idős ember szeretett ide járni, de sajnos egyre több minden zár be a városrészben. Ottjártunkkor is még hárman vették igénybe a posta szolgáltatásait, amely szolgáltatásokhoz néhány szerencsejáték is hozzátartozott.

A Posta jelezte, amennyiben az önkormányzat nem tudja átvenni a fenntartást, akkor beszerzési eljárást kezdeményeznek. Tatár Zoltán azt is elmondta, hogy az önkormányzat felajánlja segítségét abban, hogy helyi vállalkozókat keressen, akik vállalnák a postapartner további fenntartását. Ennek felkutatása időigényes, ebben az esetben a következő postapartner szolgáltató megnyitása 2022 januárjára esne.

Molnár Zsuzsanna azt is elárulta, hogy egy, a bolt mellett lévő másik, 25 négyzetméteres ingatlant felajánlottak a postának a további üzemeltetéshez, de ők nem éltek a lehetőséggel. Mint mondta, szerette ezt csinálni, sajnálja az ügyfeleket, akiknek így 2 kilométerre légvonalban lesz a legközelebbi postahivatal a Tescoban valamint a Klauzál utcán, de a további fenntartás valóban nem volt rentábilis.

Képek: Vásárhelyi TV

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!