Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Közleményt adott ki a Szegedi Törvényszék a rágalmazási per ítéletét követően

A Szegedi Törvényszék közleménye adott Márki-Zay Péter internetes közösségi oldalán 2021. szeptember 3. napján közzétett videóval összefüggésben.

A Szegedi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. szeptember 3. napján megtartott tárgyaláson az elsőfokon eljárt Szegedi Járásbíróság Márki-Zay Péter ellen folyamatban volt büntetőügyében hozott ítéletét megváltoztatta és a kiszabott pénzbüntetést enyhítette.

Nem fedi a valóságot Márki-Zay Péter azon állítása, miszerint a másodfokú bíróság azt állapította volna meg, hogy az elsőfokú bíróság koncepciós eljárást folytatott le.

A bíróság döntése és eljárása – az alkotmányosan védett véleménynyilvánítási szabadság keretei között – a nyilvánosság előtt kritizálható, továbbá a büntetőeljárási törvény által meghatározott feltételek mellett a jogerős ítélettel szemben rendkívüli jogorvoslat kezdeményezhető.

A Szegedi Törvényszék visszautasítja Márki-Zay Péter azon állítását, miszerint elítélésével a bíróság „politikai igényt hajtott végre”.

Az Alaptörvény 26. cikkének (1) bekezdése szerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve – a bíróságok ahogy minden ügyben, úgy ezen eljárásban is az Alaptörvény és az irányadó eljárási törvény keretei között jártak el.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!