Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az Európai Törvényszék kikéri az Elios-aktákat

Az Európai Bíróság Törvényszékének szerdai döntése értelmében az uniós csalásellenes hivatala (OLAF) nem tagadhatja meg az egykor a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott Elios Zrt-vel kapcsolatos nyomozás aktáinak kiadását – tudta meg a hvg.hu. 

A közvilágítási projekt egyik érintettje volt a Pest megyei Gyál, ahonnan egy civil aktivista az OLAF-hoz fordult és kikérte az uniós hatóság nyomozati anyagának azt a változatát, ahol a tanúkra vonatkozó esetleges személyes adatok, a belső feljegyzések és az OLAF módszereire történő utalások ki vannak takarva. Az OLAF azonban megtagadta ezt, arra hivatkozással, hogy a vizsgálatai során megszerzett és a szakmai titoktartás alá tartozó információkat bizalmasan kell kezelnie. Az érintett ezt követően fordult az Európai Törvényszékhez és kérte ennek az OLAF-döntésnek a hatályon kívül helyezését.

Mint az ismert, az OLAF még 2017-ben megállapította, hogy az Elios 35 pályázatából 17-nél szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál. Hiába gyűjtötték össze a szükséges dokumentumokat, a magyar hatóságok nem léptek, inkább közpénzből visszafizették a 13 milliárd forintos eu-s támogatást. 

Szintén közismert, hogy Hódmezővásárhely volt az első város, ahol az Elios Zrt. közbeszerzési tendert nyert a városi lámpák lecserélésére. A vásárhelyi munkát követően több önkormányzat is az Elios Zrt. közreműködésével szereltetett LED-lámpákat az utcákra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!