Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Miért csak 2 megyében él még a tűzgyújtási tilalom – köztük Csongrád-Csanádban? A szakember válaszolt

Bár a pénteki nap kifejezetten esős volt, de előtte valóban hosszú hetekig száraz és forró volt az idő Magyarország nagy részén. Jó pár napja viszont azt lehet látni folyamatosan a Katasztrófavédelem honlapján, hogy 2 megyében, Csongrád-Csanádban és Bács-Kiskunban tartották fenn a tűzgyújtási tilalmat, a cikk megírásának pillanatában is. Megkérdeztük az illetékes Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) ennek okairól.

Júliusban szörnyű tűzeset volt Székkutas közelében, ahol kigyulladt és nagy területen égett a száraz fű, avar, ősgyep. (Fotó: Szél István Facebook oldala)

Dr. Nagy Dániel a NÉBIH Erdészeti hatóságának munkatársa a Hódpressnek elmondta, hogy Magyarországon két tűzszezon van: tavasszal illetve nyáron. Ebből éppen a fenti két megye, tehát Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád nyáron a legveszélyeztetebbek, nagy tűzkockázatú állományok vannak ebben a térségben.

Hozzátette azt is, hogy részben az erdei-, és feketefenyves állományok, részben a borókások Magyarországon legnagyobb számban e két megyében fordulnak elő, és emiatt itt a leggyakoribbak a koronatüzek. A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ, tájékoztatott Nagy Dániel.

A tűzgyújtási tilalom nem esik egybe a hőségriadóval, hisze az erdő lassabban szárad ki, de lassabban is nedvesedik át. A tűzgyújtási tilalmat akár naponta is elrendelhetik vagy visszavonhatják, mondta a szakember. Inkább tavasszal jellemző, hogy naponta-kétnaponta, nyáron ez kevésbé. Pláne most, amikor nagyon forróak és szárazak a nyarak, a megyében és a régióban egyaránt.

Nemrég volt Kecskeméten, de Csongrád-Csanád megyében is kisebb csapadék, de ez akkor még nem volt annyira jelentős, hogy visszavonásra kerülhessen a tilalom. Most pénteken egy nagyobb csapadékzóna érte el Hódmezővásárhelyet is, ami már indokoltabbá teheti a visszavonást, amennyiben azok az egész megyét eláztatják annyira, hogy az erdőállományok is megfelelő állapotba kerüljenek.

Fontos az is, mert több ilyen felmérést is készítettek, hogy a megyében, a tanyákon élő emberek nagy százalékban egyetértettek az intézkedéseikkel, hiszen számukra is nagyon életbe vágó megelőzni ezeket a tüzeket.

Akit érdekel a téma és/vagy az aktuális információk, annak érdemes látogatni az erdotuz.hu oldalt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!