Szputnyik vakcinát gyártanak majd Debrecenben

126

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, hogy a debreceni, épülő oltóanyaggyárban licensz alapján a Szputnyik vakcina gyártására sor kerülhessen.

Mai, közös sajtótájékoztatójukon a magyar külögyminiszter elmondta, számba vették a sikertörténeteket és a sikertörténetek folytatása mellett határozták el magukat. Bejelentette, a vakcinaegyüttműködésünket új dimenzióba helyezzük. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, hogy a debreceni épülő oltóanyaggyárban licensz alapján a Szputnyik gyártására sor kerülhessen, 2021 végére a technológiatranszfer végbe tud menni, 2022 végétől pedig lehetővé válik a Szputnyik gyártása hazánkban.

Szergej Lavrov elmondta, jó tárgyalásokat folytattak Szijjártó Péterrel, akit barátjának nevezett. Közölte, hogy mindketten elégedettek, elemezték a kapcsolataikat minden területen. Az áruforgalom nő, majdnem 35 százalékkal nőtt az év első öt hónapja alatt, ami nagyon jó mutató, és nagy projekteket valósítanak meg a Paks 2 beruházás keretében is, és sok más területen is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Megbeszélték, hogy a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy még jobban kihasználják azt a potenciált, ami a két ország között létezik. Mint mondta, jelentőségteljesnek tartják együttműködésükat a koronavírus elleni harcban: Magyarország elsőként és sikeresen alkalmazta a Szputnyik vakcinát a lakosság immunizálása terén, és most már a termelés beindításának kérdéseit beszélik meg. Hangsúlyozta: ezt a kérdést nem szabad ,,agyonpolitizálni“, mivel az csökkenti az esélyt arra, hogy legyőzzük a koronavírust.

Lavrov azt mondta: azok a problémák, amik országa és az unió között vannak, azok egy nyíltan vállalt oroszellenes vonalnak köszönhetőek, ezért nagyra értékelik Magyarország álláspontját.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!