Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bródy János: egy ideig még talán van értelme annak, hogy dalokat írok

Gáz van babám című új albumának szövegeit még a pandémia előtt megírta, a felvételeket, a szabályok betartásával viszont már a járvány időszakában rögzítette Bródy János, aki vasárnap este adott szenzációs koncertet Hódmezővásárhelyen, az ünnepi események nagyszínpadán. Kicsit fél attól, merre megy a világ és azt reméli, egyszer a szabadság és nem a félelem által lesz rend. Önmagát nem tartja jóstehetségnek, a benne felgyülemlő feszültséget szokta dalba írni.

A Vásárhelyi TV-nek Bródy János elmondta, mindig örül, ha a közönség meghallgatja a dalait, szereti őket, ő maga pedig nagyon szeret Hódmezővásárhelyre járni. Legújabb albuma a Gáz van babám címet viseli, és vasárnap este is hallhattak tőle olyan, az albumon lévő dalokat, amiket elmondása szerint máskor ritkán lehet hallani.

Az album ötlete természetesen nem függetleníthető Milos Forman nagy sikerű, 1967-es filmjétől, a Tűz van, babám!-tól, mondta. A filmben elhangzó egyik mondat fogta meg őt nagyon, amikor a történet szerint a tűzoltóbálon, a tombolasorsolás során nyereményként jelen lévő tárgyak szép sorjában eltűntek, akkor az hangzott el, hogy: Aki nem lopott, az vegye úgy, hogy nem nyert semmit!

Ezt a mondatot, gondolatot már nagyon régen szerette volna dalba foglalni a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes. Mert ez a film ugyan egy régi világban játszódott, de bizonyos mentalitások nem tűntek el ezzel a régi világgal. A művész reménykedik abban, hogy ez hamarosan megváltozik, és nem az nyer, aki lop, hanem aki megérdemli.

Bródy egyébként úgy érzi, nagy zűrzavar van a világban, elvesztettünk néhány biztosnak vélt kiindulási pontot. Ebből a szempontból mindenképpen gáz van jelenleg. Nem tartja magát jóstehetségnek azért, mert több évtizeddel ezelőtti dalaik még jelenleg is aktuálisak. A Vásárhelyi TV kérdésére azt felelte, inkább mint a tudomány és a technika iránt elkötelezett ember tudja, hogy bizonyos mozgások kiszámítható eredménnyel járnak. Ezért mostanában nincs is jó kedve: az a véleménye, hogy az ország és a világ sorsa nem a szerencsés irány felé halad, mondta.

Ezeket a feszültségeket írja meg sokszor dalokban. Az óriási öröm számára, ha ezek a dalok, ezek a gondolatok mások gondolatait is képesek kifejezni.

A jelenben érez és talán a közönség is érezhet némi deja vu-t, ezért oldották meg úgy a Gáz van babám!-ot, hogy az új számok mellett, odaillő régi dalokat is a lemezre tettek. Ezek a dalok ma is aktuális mondanivalót hordoznak. Reméli, hogy a ezek segítenek az embereknek abban, hogy egymásban a közöset, és ne a különbözőségeket találják meg.

József Attila soraira vágyik ő is: Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet! Reméli, hogy a rendet valóban a szabadság és nem a félelem fogja elhozni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!