Bródy János: egy ideig még talán van értelme annak, hogy dalokat írok

4 327

Gáz van babám című új albumának szövegeit még a pandémia előtt megírta, a felvételeket, a szabályok betartásával viszont már a járvány időszakában rögzítette Bródy János, aki vasárnap este adott szenzációs koncertet Hódmezővásárhelyen, az ünnepi események nagyszínpadán. Kicsit fél attól, merre megy a világ és azt reméli, egyszer a szabadság és nem a félelem által lesz rend. Önmagát nem tartja jóstehetségnek, a benne felgyülemlő feszültséget szokta dalba írni.

A Vásárhelyi TV-nek Bródy János elmondta, mindig örül, ha a közönség meghallgatja a dalait, szereti őket, ő maga pedig nagyon szeret Hódmezővásárhelyre járni. Legújabb albuma a Gáz van babám címet viseli, és vasárnap este is hallhattak tőle olyan, az albumon lévő dalokat, amiket elmondása szerint máskor ritkán lehet hallani.

- Hirdetés -

Az album ötlete természetesen nem függetleníthető Milos Forman nagy sikerű, 1967-es filmjétől, a Tűz van, babám!-tól, mondta. A filmben elhangzó egyik mondat fogta meg őt nagyon, amikor a történet szerint a tűzoltóbálon, a tombolasorsolás során nyereményként jelen lévő tárgyak szép sorjában eltűntek, akkor az hangzott el, hogy: Aki nem lopott, az vegye úgy, hogy nem nyert semmit!

Ezt a mondatot, gondolatot már nagyon régen szerette volna dalba foglalni a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes. Mert ez a film ugyan egy régi világban játszódott, de bizonyos mentalitások nem tűntek el ezzel a régi világgal. A művész reménykedik abban, hogy ez hamarosan megváltozik, és nem az nyer, aki lop, hanem aki megérdemli.

Bródy egyébként úgy érzi, nagy zűrzavar van a világban, elvesztettünk néhány biztosnak vélt kiindulási pontot. Ebből a szempontból mindenképpen gáz van jelenleg. Nem tartja magát jóstehetségnek azért, mert több évtizeddel ezelőtti dalaik még jelenleg is aktuálisak. A Vásárhelyi TV kérdésére azt felelte, inkább mint a tudomány és a technika iránt elkötelezett ember tudja, hogy bizonyos mozgások kiszámítható eredménnyel járnak. Ezért mostanában nincs is jó kedve: az a véleménye, hogy az ország és a világ sorsa nem a szerencsés irány felé halad, mondta.

Ezeket a feszültségeket írja meg sokszor dalokban. Az óriási öröm számára, ha ezek a dalok, ezek a gondolatok mások gondolatait is képesek kifejezni.

A jelenben érez és talán a közönség is érezhet némi deja vu-t, ezért oldották meg úgy a Gáz van babám!-ot, hogy az új számok mellett, odaillő régi dalokat is a lemezre tettek. Ezek a dalok ma is aktuális mondanivalót hordoznak. Reméli, hogy a ezek segítenek az embereknek abban, hogy egymásban a közöset, és ne a különbözőségeket találják meg.

József Attila soraira vágyik ő is: Jöjj el szabadság! Te szülj nekem rendet! Reméli, hogy a rendet valóban a szabadság és nem a félelem fogja elhozni.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!