Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Milyen lesz Hódmezővásárhely 2030-ban?

Az augusztus 20-i programok részeként közéleti beszélgetést tartottok szombaton, melyen részt vett Márki-Zay Péter polgármester, Szabó János alpolgármester, Kendi Imre építészmérnök, vállalkozó, Sebestyén Tibor főépítész és Sirkó Zoltán kertészmérnök. A résztvevők főleg a klímaváltozásról, gazdaságról, építkezésekről, közlekedésről fejtették ki véleményüket.

A polgármester a tram train kapcsán arról beszélt: sokszor hallhatjuk, hogy Szegedre el tudunk jutni könnyen, de ez fordítva is igaz. Arra is használható lesz, hogy Szegedről jöjjenek Hódmezővásárhelyre, akár egy ilyen színvonalas fesztiválra. Nem csak a látogatások fontosak, az is számít, mennyien költöznek a városba. Márki-Zay szerint több vonzereje is van Vásárhelynek: Mártély, természetközeliség, közbiztonság, sportturizmus, átlátható közbeszerzések. Utóbbi kapcsán kifejtette, minden vállalkozás előtt nyitva állnak a pályázatok, korrupciómentes környezetet teremtettek és lecsökkentették a vállalkozások építményadóját.

Kendi Imre a Vásárhelyi Gazdaságfejlesztési Egyesület vezetőjént kifejtette, olyan várost kell létrehozni, ami élhető és a vezetés a lakosokkal, vállalkozókkal közösen alakítja a stratégiát. Elmondta, a helyi vállalkozók kimondottan adakozóak, így állnak a város és a lakók segítségére.

Szabó János szerint egy fejlesztési stratégiának van eleje, közepe, vége, egy városvezetés nem improvizálhat ilyen tekintetben. Kiemelte, a fenntarthatóság a legfontosabb szempont. Meglátása szerint öt lábon áll a jövő városa: digitalizáció, kiszolgáló város, megtartó város, zöldprogram és gazdaságfejlesztés. Konkretizálva kifejtette, továbbra is szükség van a lakosság bevonására, társadalmi egyeztetésre a nagyobb döntések előtt – ezért még várják a válaszokat a Vásárhely 2030 Stratégia kidolgozásában. Az alpolgármester elárulta azt is, már tesztüzemmel működik egy telefonos alkalmazás, aminek segítségével a fotó beküldésével azonnal jelezhetjük a hivatalnak, hol van szemét, elhanyagolt terület, megrongált elem a városban.

Sebestyén Tibor arról beszélt, megfelelő jogszabályi környezetet kell biztosítani az építkezések támogatásának, ez részben megvalósult. Szükség van fejlesztésekre, így például a belvárosi üzletek megközelíthetőségére. Elárulta, a Szent Antal utca zöldítve lesz, növelik a zöldfelületet a Sarokház és a templom környékén, a Bakay kút pedig újra üzemelni fog. A főépítész kiemelte az építészeti örökség védelmét is, az alföldi építészen belül vannak csak Vásárhelyre jellemző épületek.

Sirkó Zoltán szerint a vízrendezés az alapja a zöldterületeknek, a vizekből vissza kell hozni valamennyit a városba. Fontosnak nevezte a zöld infrastruktúra kialakítását, hiszen természetes légkondicionálást jelentene, továbbá a rovaroknak, bogaraknak is otthont adnának a fák.

A beszélgetés végén Márki-Zay Péter jelentős szemléletváltozásnak értékelte a közösségi munka megjelenését a városban. Sajátos és újszerű, ami Vásárhelyen van, a lakosok a saját idejüket áldozzák, hogy szebb legyen a környezetük.

(Fotók: Vásárhelyi Médiacentrum)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!