Vásárhely 2030: az ünnepi hétvégén is folytatódik a kommunikáció

A Vásárhelyi TV Időben című adásának vendége lesz Koterle Gábor, fejlesztési referens, a téma pedig a Vásárhely 2030 Településfejlesztési Stratégia. Az ünnepi hétvégén, augusztus 21-én 17 órától erről a stratégiáról tart nyilvános pódiumbeszélgetést Márki-Zay Péter polgármester, Szabó János alpolgármester és Sebestyén Tibor, Hódmezővásárhely főépítésze. A program egy korábbi stratégia kötelező felülvizsgálata, amelyben fontos szerepet kapnak a népesség-megtartó szolgáltatások is.

A város korábbi, 2014-2020 közötti időszakra szóló Integrált Településfejlesztési Stratégiája véget ért. Ennek számos eleme megvalósult, mondta el Koterle Gábor. A 2021-2027 közötti időszakra a források eléréséhez városfejlesztési stratégiákat kell készíteni a településeknek. Egy ilyen stratégiába, projekteket, beavatkozásokat kell megjelölni.

Hódmezővásárhely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból 9,8 milliárd forintot kapott. A következő időszakban is a TOP+ programból is dedikált forrásokat fog kapni, meg kell nevezni, hogy ebből milyen célokat, beruházásokat kíván megvalósítani.

Az a kérdés, hogy az itt élők milyen városban szeretnének élni 2030-ban. Ezzel kapcsolatban civilek, gazdasági szereplők és a város polgárai is elmondhatják már véleményüket, és elsősorban erre is kíváncsiak, mondta el Koterle. A stratégia megvalósítását egy széles körű konzultációnak kell megelőznie.

A Vásárhely 2030 a korábbi Integrált Településfejlesztési Stratégia egyfajta szükséges és kötelező felülvizsgálata is, amelyben az ottani cél-, és irányszámokat is újra át fogják tekinteni.

A legfontosabb területek lesznek a:

  • gazdaságfejlesztés
  • népességmegtartás
  • klímaváltozás és következményei, az alkalmazkodás
  • város digitális átállása
  • szociális szolgáltatások, városüzemeltetési tevékenység

Kiemelni ezekl közül egyet sem lehet, de a népesség megtartása minden városnak elsődleges cél. Olyan üzleti környezetet, szolgáltatásokat kell nyújtani, olyan környezetet kell kialakítani, hogy az emberek ide akarjanak költözni.

Azt is elmondta, meglátása szerint a jövőben adatvezérelt városüzemeltetést és városfejlesztést kell létrehozni. Fontos, hogy ezekkel az adatokkal hogyan tudunk egy harmonikusabb, élhetőbb várost üzemeltetni. Ezzel kapcsolatban egy példa is elhangzott, az egyes, kijavításra váró hibák (pl. a kátyúk) bejelentését már most is meg lehet elektronikusan tenni, de rövidesen szeretnék megoldani azt, hogy ehhez a bejelentéshez képet is lehessen csatolni.

A programmal kapcsolatban Márki-Zay Péter polgármester, Szabó János alpolgármester és Sebestyén Tibor, a város főépítésze fog nyilvános és interaktív pódiumbeszélgetést tartani az ünnepi hétvégén, augusztus 21-én 17 órától a Kossuth téren.

A Koterle Gáborral készült teljes beszélgetést a Vásárhelyi TV Időben című műsorában tekinthetik meg ma, a 17.30-kor kezdődő Híradót követően.

A véleményeiket önök is elmondhatják ezen kérdőív kitöltésével.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!