Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Több mint 6 milliárd forintra emelte a vásárhelyi szennyvíztisztító fejlesztésére adható támogatási keretet a kormány

Ötéves pangás után úgy tűnik, megindulhat végre a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító telep fejlesztése, mivel a kormány tegnap közzé tett rendeletében 6 milliárd forintra emelte a beruházásra fordítható uniós támogatási keretet.

2016 óta húzódik a vásárhelyi szennyvíztisztító telep fejlesztése – abban az évben született meg a támogatási döntés a közel másfél milliárd forint uniós forrás biztosításáról. A 2017 szeptemberében az önkormányzat által indított közbeszerzés eredménytelenül zárult, mert mind a 4 jelentkező árajánlata meghaladta a rendelkezésre álló anyagi fedezet összegét. Ahogy korábban megírtuk: nem is kicsit! Az akkor beadott ajánlatok 3,8 és 4,3 milliárd forint között mozogtak, vagyis a pályázati siker után 18 hónappal az elnyert támogatás mindössze 40 százalékát fedezte volna a fejlesztés teljes bekerülési költségének.

2020 őszén ismét megversenyeztették a kivitelezőket, de a két pályázó közül a kedvezőbb ajánlat is megközelítette a 4,8 milliárd forintot.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint számos hazai szennyvízkezelési projekt esetében megemelték az uniós támogatási keretet, vélhetően tekintettel arra, hogy az építőipari és technológiai áremelkedések miatt az eredetileg tervezett összegekből megvalósíthatatlanná váltak ezek a beruházások.

Hódmezővásárhely önkormányzata számára 6 milliárd 70 millió forintos javasolt támogatási keretet biztosítanak, méghozzá úgy, hogy Magyarország központi költségvetéséből megtéríthető önerő 320 millió forint lehet. A projekt várhatóan még idén újra elstartolhat, a célja pedig az, hogy a városnak megfelelő hatásfokú és kapacitású szennyvíztelepe épülhessen ki a közeljövőben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!