Csak az MTVA engedélyével lehet közvetíteni a HFC megye I-es mérkőzéseit

Még a megye II-es bajnoki mérkőzések közvetítéséhez is engedélyt kell kérni a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA), ráadásul fizetni is kell a jogosultságért. Az NB III-as találkozók viszont képernyőre kerülhetnek – értesítette szerkesztőségünket az MTVA.

Az elmúlt szezonhoz hasonlóan a most kezdődött idényben is közvetíteni szeretné a Vásárhelyi TV a HFC NB III-as labdarúgó mérkőzéseit, különös tekintettel arra, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) határozata alapján nem játszhatja itthon hazai találkozóit a csapat, hanem a fedett lelátó hiánya miatt Mórahalomra kényszerül. Ma délután a Dunaújvárost fogadja Mórahalmon Koncz Zsolt együttese, ahová 16 fős szurkolói buszt indít az egyesület.

A helyi televíziók közvetítési terveit azonban keresztülhúzta az a levél, amit a nemzeti bajnokságokban szereplő csapatoknak és a megyei labdarúgó szövetségnek küldött ki az MTVA. Ebben az áll, hogy mivel az MLSZ és az MTVA megállapodása okán az MLSZ versenyrendszereiben üzemelő bajnokságok mérkőzéseinek közvetítési, rögzítési és
műsorjogait az állami televízió gyakorolja, és a felek kölcsönös döntése alapján 2021. augusztus 1-től a mérkőzéseket csak az MTVA írásbeli engedélye birtokában lehet rögzíteni, közvetíteni és részben, vagy egészében a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tenni.

Ez a korlátozás vonatkozik az MTVA a médiavállalkozások számára közzétett díjszabásában díjtételekkel rendelkező – általánosságban nagypályás felnőtt, megye II. osztály és a feletti, illetve egyes futsal és utánpótlás – mérkőzésekre.

Lapunk értesülései szerint mérkőzésenként közel tízezer forintot kér az MTVA, és a közösségi médiamegosztó felületen csak néhány hétig engedélyezik a tartalom közlését.

A mérkőzésekről a csapatok készíthetnek felvételt, de az így készült felvétel nem hozható nyilvánosságra – nem lehet feltölteni a youtube-ra, facebookra, nem lehet leadni helyi tv-ben, nem kerülhet fel a csapat honlapjára vagy helyi portálra, kizárólag a mérkőzéssel érintett csapatok és az MLSZ belső sportszakmai céljaira lehet felhasználni.

Frissítve

Délelőtt levelet kapott szerkesztőségünk az MTVA-tól. Ebben arról tájékoztattak, hogy az engedélykérés kötelezettsége az NB III-ra nem vonatkozik, mivel ennek a versenyosztálynak a mérkőzései az MLSZ-hez tartoznak. Vagyis NB III-as bajnokikat lehet közvetíteni, a megye I-es mérkőzésekre viszont engedélyt kell kérni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!