Mezőgazdasági területen lát lehetőséget Írország Hódmezővásárhelyben

436

Ronan Gargan ír nagykövet ma Hódmezővásárhelyen tett látogatást, a Városházán Márki-Zay Péter polgármesterrel tárgyalt.  A látogatás célja és végkifejlete gazdasági együttműködés lenne, Írország főként mezőgazdasági területen számít Hódmezővásárhely értékeire.

A legfőbb oka a látogatásomnak az, hogy Írország magyarországi nagyköveteként a fontos feladatom, hogy fejlesszem a kapcsolatokat Magyarország és Írország között. Az is fontos, hogy ne csak Budapestet, hanem a vidéket, a főbb városokat is meglátogassam. Ez a látogatás most arra kínál lehetőséget, hogy Vásárhelyet megismerjem kicsit jobban, lássam, itt hogyan zajlanak a dolgok, milyen nehézségekkel küzd a város, és milyen együttműködési lehetőségek adódhatnak.

-mondta a Hódpress kérdésére Ronan Gargan.

- Hirdetés -

Márki-Zay Péter szerint megtiszteltetés volt a mai nagyköveti látogatás, és az ilyen alkalmakkor a város megragadja a lehetőséget, hogy befektetőket csábítsanak a városba.

„Mindaddig, amíg a kormányzati politika határozza meg a befektetéseket, addig egy ellenzéki városnak kisebb esélyei vannak, én azért lobbizok, hogy ennek ellenére sikerüljön valamilyen befektetést ide hozni”

-mondja Márki-Zay Péter polgármester az ír nagykövettel történt tárgyalása után.

Egyelőre a jelen lévő vállalatok és cégek fejlesztenek a városban, mint a tegnap megnyílt KFC, ahol 47 vásárhelyit alkalmaznak. Jövőre pedig hatalmas eredményként egy McDonalds is nyílni fog. Ez már most hatalmas lépés a munkahelybővítésért a polgármester szerint, de szeretnének még többet elérni, mert ezzel a kultúra is fejlődne szerinte. Írország elsősorban mezőgazdasági területen lát lehetőséget Hódmezővásárhelyben, de a feldolgozóipar és a gépipar is hasonlóan érdekes lehet a cégek számára.

„Írország kiemelkedően sikeres az informatikában, és nem messze tőlünk Szegeden, van az ország legjobb informatikai képzése, és én abban reménykedek, hogy IT területen is lehetne együttműködni az írekkel”

-teszi hozzá a polgármester.

Nekünk íreknek nagyon fontos iparágunk az élelmiszer-ipar, sokat exportálunk is. Úgy tudom, ebben a városban, régióban is fontos az élelmiszer-termelés, tehát biztosan tudunk együttműködni az üzleti kapcsolatok megteremtésében, de a klímaváltozás élelmiszer-termelésben megmutatkozó kihívásaival kapcsolatosan is tudunk tapasztalatokat cserélni.

-mesélt a tervekről a nagykövet.

A Városházán tett látogatás után, közös ebédet költött el Ronan Gargan és a Márki-Zay Péter. Az ír nagykövet a Hódpressnek elmondta, hogy hallott már Hódmezővásárhelyről, mégpedig azért, mert nagyon hosszú a város neve – tette hozzá nevetve.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!