A makói levéltárban nyílt kiállítása Sonkoly Tibornak

401

A hódmezővásárhelyi festőművész Rejtőzködő valóság c. tárlatát a XIV. Natura Marosmenti Művésztelephez kapcsolódóan nyitották meg vasárnap délután. A kiállítás a Makói Levéltárban szeptember 2-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Urbancsok Zsolt, a makói levéltár vezetője köszöntőjében kifejtette: különleges a mai nap, hiszen ma kezdődik el a Natura Marosmenti Művésztelep szinpóziuma és ennek a kezdő rendezvénye ez a kiállítás.

- Hirdetés -

A képeket maga az alkotó, Sonkoly Tibor mutatta be. A tárlat elnevezéséről elmondta, szerinte a ,,valóság” az emberiség évezredek alatt összegyűjtött tudása a világról és önmagáról, ez lehet egyéni és egyetemes. Utóbbi rejtőzködik előlünk, amíg fel nem fedezzük és be nem építjük a valóságtudatunkba. Ez a beépülés egyik csatornája a művészet, ami ,,különleges eszköztárral rendelkezik, ami felsorakoztak olyan dolgokat, mint az érzelem és a lélek” és küldi számunkra, hogy befogadjuk a mű által sugallt információt.

A makói levéltár udvarán három képet helyeztek el, amin Sonkoly elmondása szerint ,,vásárhelyi szellemiségű, figurális alkotást” láthatunk. Ezek korábban készültek, mégis kapcsolódnak a mostani törekvéséhez, miszerint sejtelmes, több rétegű gondolatot hordozó információt szeretne átadni.

A megnyitót követően csoportokban, másfél méteres távolságot megtartva megtekintették a levéltár épületében lévő többi festményt.

Sonkoly Tibor 1974 óta vesz részt országos kiállításokon, 1989-től a Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Vásárhelyi képzőművészekkel többször szerepelt csoportos kiállításokon bel- és külföldön. 1996-tól tagja a Magyar Művészek Országos Egyesületének és dolgozik az egyesület vásárhelyi, Kohán György utcai műtermében.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!