Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kovács-Küry: 50%-os a felújítás jelenlegi állapota, szeptember közepére készen lesznek

Felénél jár a hódmezővásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonának egy 2016-os Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) során elnyert energetikai felújítása, hangzott el egy mai sajtótájékoztatón és lakossági fórumon a Vásárosházán. Egyes részeket már birtokba is vették az intézmény lakói, jelenleg a nyílászárók cseréjén és a homlokzat szigetelésén dolgoznak a kivitelezők.

Elhangzott az is, hogy az építőiparban tapasztalható drasztikus áremelkedés és munkaerőhiány ellenére a kivitelező bízik abban hogy tartani tudják a határidőket. Kiss Gábor, a Ta-Ki House Építő Kft. ügyvezetője a Vásárhelyi Médiacentrumnak elmondta, biztos abban, hogy szeptember közepére elkészülnek a tervezett felújítással. Korábban Kiss Zoltán, a beruházás építésvezetője is ezt nyilatkozta.

A projekt teljes költsége 732 millió forint, a kivitelezési és egyéb munkálatokkal együtt. Ennek nagyobbik része a TOP-os pályázat, mintegy 90 millió forint az önkormányzati önerő, hangzott el. ezen kívül 39 millió forint átcsoportosítási kérelem kormányzati jóváhagyására várnak, de ahogy Márki-Zay Péter polgármester elmondta, ennek függő helyzete nem akasztja meg a munkálatokat.

A projekt jelenleg 50%-os készültséget mutat. Mivel a munkálatokhoz szükséges anyagok nagy részét még időben beszerezte a kivitelező cég, várhatóan a költségkeret is tartani tudják annak ellenére hogy időközben szinte mindennek 50-100%-kal ment fel az ára és az iparágban komoly határidő-csúszások tapasztalhatóak az alapanyag szállítások területén.

Jó hír hogy a járványügyi korlátozások enyhítésében a kivitelezők szabadabban tudnak mozogni a munkaterületen és így jelentősen lehet fokozni A munkálatok tempóját. A védettség igazolással rendelkezők már bemehetnek a felújítás alatt is működő intézmény területére.

A homlokzatok szigetelése és a nyílászárók cseréje után az intézmény új hőközpontjának kialakításával folytatódik majd a Kovács Küry felújítása. Jelenleg ehhez kapcsolódóan a megnövekedett energiaigény miatt szükséges új betápláló vezetékek kiépítésén dolgoznak.

Ami még hátravan a beszámoló szerint:

  • A fűtésrendszer megújítása, a régi kazánok helyett kondenzációs kazánok kerülnek beépítésre, illetve 2 levegő-víz hőszivattyű,
  • Használati melegvíznek indirekt fűtésű tároló kerül felszerelésre,
  • Külső és belső hőmérsékletet érzékelő fűtés szabályozás kerül kialakításra,
  • Az új gépészeti berendezések tápellátását új elosztó szekrényekből fogják biztosítani,
  • Új vezetékhálózatot építenek ki a gépészeti berendezések bekötéséhez, helyi leválasztási lehetőséggel,
  • Felújítják a főbejárat előtti térburkolatot

Dr. Bálint Gabriella a Vásárhelyi Médiacentrumnak elmondta, minden energetikai felújítás nagyon jól jön az intézménynek. Örül neki, hogy a dolgozók és az intézményben élők is mérhetetlen nagy türelemmel viselték a munkálatokat. A TOP-os forrásokkal a Hódmezővásárhely Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ valamennyi szociális, egészségügyi alapellátást biztosító és gyermekjóléti intézményében sikerült felújítási munkálatokat végezni. Hozzátette, a mostani munkálatok során a legnehezebb az volt, hogy épp a 2. és a 3. hullám alatt kellett azokat végezni.

A lakossági fórumon azt is elmondta, hogy intézményi költségvetésből szeretnék megoldani a régi lift felújítását, esetlegesen egy másik lift kialakítását is, hiszen éppen a járvány időszaka mutatta meg ennek szükségességét.

A lakossági fórumon dr. Berényi Károly alpolgármester gratulált a beruházáshoz a vezetőségnek. Fejes Péter képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a jelenlegi projektnek nem része az étkező felújítása, amely pedig valamennyi jelenlévő szerint nagyon fontos lenne. Ezért a képviselő azt mondta Dr. Bálint Gabriellának (aki ugye szintén önkormányzati képviselő), hogy ehhez bármilyen segítséget megadnának, amit önkormányzati szinten lehetséges.

A beruházás megvalósulásától azt várják, hogy csökken az üveghatású gázok kibocsátása (éves szinten várhatóan 151,31 tonnával), valamint nő az Otthon időseinek és dolgozóinak komfortérzete is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!