A román megszállás vásárhelyi mártírjaira emlékeztek

225

Az 1919-es román megszállás hódmezővásárhelyi mártírjaira emlékeztek vasárnap az áldozatok emlékművénél. 102 esztendővel ezelőtt 56 ártatlant gyilkoltak meg városunk polgárai közül.

A gyorshír szolgálat beszámolója szerint Miklós Péter történész részletesen beszélt a történelmi kontextusról, elmondta, hogy a magát Berényi Lászlónak nevező ember követte el városunk legnagyobb véráldozatát követelő tömeggyilkosságát. 56 ártatlan ember életét oltották ki egy közeli tanyán, ahol emléktábla is áll.

Szabó János alpolgármester beszédében elmondta, hogy az őrület mindig ott van a történelemben, éppen 10 éve történt a norvég Utoya szigetén 77 emberéletet követelő tömeggyilkosság. – A mindenkori hatalomnak mindig megvannak a maga pribékjei, a mi felelősségünk, hogy olyan fékeket és egyensúlyokat állítsunk be a társadalmunkban, amelyek megelőzik a hasonló történéseket – fűzte hozzá. Az alpolgármester kihangsúlyozta: A hatalom olyan, mint egy palack, amiben túlnyomás van. Ha kellő szakértelem nélkül, védelmi eszközök nélkül akarjuk a palackot kinyitni, könnyen pórul járhatunk. Fékek és ellensúlyok nélkül könnyen kiszabadulnak a rossz szellemek a plackokból.

- Hirdetés -

Fotó: A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

A megemlékezést a Napraforgó Népdalkör Berei Erzsébet művészeti vezető vezényletével katonadalok előadásával tette feledhetetlenné és meghallgathattunk Makainé Vitális Mónika remek előadásában egy részletet Kámvás Sándor: Szilágyi Albert Balladája c. művéből.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!