Hatalmas beruházásra készül a Hódkertész

606

Két darab másfél hektáros üvegházat, hűtőházat és egy kiszolgálóépületet építtetne a Hódkertész Kft. Vásárhelyen. A 3,3 milliárdosra tervezett fejlesztéshez jelentős uniós forrást nyert a zöldségtermesztő vállalkozás.

Minden eddiginél nagyobb fába vágja fejszéjét a 17 magán- és jogi személy tulajdonában álló zöldségnagykereskedő társaság. Az idén tíz éves cég az elmúlt három esztendőben rendre egymilliárd forinttal tudta növelni forgalmát, nyereségét pedig megharmincszorozta tavaly.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívás szerint zöldmezős beruházásként két darab 14 960 négyzetméteres üvegházat, egy 840 köbméteres hűtőházat, továbbá egy 2855 négyzetméteres – az irodákat is magába foglaló – kiszolgálóteret építene a kft Hódmezővásárhelyen. Az üvegház fűtésének ellátására a projekt keretén belül termálkút és a hozzá kapcsolódó fűtési rendszer kerül kialakításra. A hőenergiát 1800 méteres mélységből nyernék, a legalább 70 fokos termálvíz pufferelését egy ezer köbméteres hőszigetelt kiegyenlítő tartály biztosítaná.

Mindehhez a forrást európai uniós alapokból, pontosabban a hazai vidékfejlesztési programban elnyert támogatásból és önerőből fedezné a vállalkozás. A nyertes pályázatokat listázó kormányzati portálon elérhető adatok alapján május 21-én született meg a támogatói döntés a beruházáshoz, amelynek nagyságrendjét kellően szemlélteti, hogy a bekerülési összeg kétharmada a cég tavalyi éves bevételének. A 3 milliárd 315 millió forintos projekthez 1 milliárd 981 millió forintot ad a magyar állam.

A nagyszabású fejlesztés 2022 első negyedévében már megvalósulhat, hiszen az ajánlattételi határidő augusztus végén lejár, és a szerződéskötéstől számítva öt hónapja lesz a munkát elnyert vállalkozásnak a kivitelezésre. Addig is rohamosan nőhet a Hódkertész munkavállalói köre: a legfrissebb, július eleji céginformációk alapján már 92 főt foglalkoztatott a társaság – májusban még 81-en voltak.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!