Modern Városok Program: az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint is hatályos a Bethlen és a Németh László támogatása

373

Közérdekű adatigényléssel éltünk a Miniszterelnökséget követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé is a Modern Városok Program keretében a Bethlen Gábor Református Gimnázium, valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola bővítésével, felújításával kapcsolatban. Áprilisban megjelentek ugyanis olyan sajtóhírek, hogy a két projekttől megvonták a kormányzati támogatást, így Hódmezővásárhely elesik mintegy 7 milliárd forint támogatástól. Ezt azonban közérdekű adatigénylésünkre az EMMI sem erősítette meg, ők is csak annyit mondtak, a két intézmény fejlesztéséről szóló korábbi jogszabályok hatályosak.

A Miniszterelnökséget követően, amellett közérdekű adatigényléssel éltünk az emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felé is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sajtóban még áprilisban megjelent hírek alapján valóban született-e döntés a támogatói okirat visszavonásáról, a támogatás megvonásáról, és amennyiben igen, akkor ennek mi az oka?

A minisztérium válaszában azt írta, hogy a Modern Városok Program keretében a Németh László Gimnázium, Általános Iskola felújítása és bővítése beruházásának megvalósítása érdekében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata részére történő támogatás biztosításáról szóló 1705/2018. (XII. 17.) Korm. határozat, valamint a Magyarország Kormánya és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1840/2017. (XI.10.) Korm. határozat jelenleg is hatályos és mindkét jogszabály elérhető.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Modern Városok Programnak a két iskolát érintő tervezési, előkészítési szakaszának 2021. március 31-i lezárásával kapcsolatban felmerült-e bármilyen probléma?
Továbbá azt is megkérdeztük, amennyiben a támogatást nem vonták meg, honnan vannak az erről szóló sajtóinformációk?
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy amennyiben a kormány nem vonta meg a támogatást, akkor továbbra is tervben van a két hódmezővásárhelyi iskolának a fejlesztése? Esetleg a fejlesztéseknek valamely paramétere/jellemzője megváltozott-e?

Ezen kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy az igényelt adatok nem minősülnek az Infotv. 3. § 5. pontjában meghatározott közérdekű adatnak.

A 2017-es kormányhatározat része, hogy abban felhívják az emberi erőforrások miniszterét és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Bethlen Gábor Református Gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola és Gimnázium Önkormányzat által történő felújításának és bővítésének támogatása érdekében. A 2018-as kormányhatározat pedig a Németh László Gimnázium, Általános Iskola javára 1 milliárd 17 millió 592 ezer forint támogatásról szól.

Így továbbra is kérdéses, milyen információk alapján jutott több orgánum arra a következtetésre, hogy a fenti projektek kapcsán megvonták a várostól a támogatást. Mert nekünk ezt sem a Miniszterelnökség sem az EMMI nem erősítette meg. Az, hogy a kormányzat, a hatályos jogszabályoknak megfelelően valóban ad-e pénzt a kivitelezés munkálatokra, már nem városi hatáskör.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!