Határozottabban léphetnek fel a lakók és az önkormányzat az MVM ellen

389

Több úton indul el az önkormányzat az MVM által okozott károk minél gyorsabb rendezése érdekében. Az elképzelések szerint vizsgálatot kérnek a fogyasztóvédelemtől, a kormányhivataltól, az energetikai hatóságtól, jeleznek a békéltető testületnek, Lázár János közbenjárását kérik és az országos médiához fordulnak. Ehhez a károsultak segítségére is szükség van, hogy minél konkrétabban tudják benyújtani a panaszt a szolgáltatóval szemben. A cég illetékesei már az önkormányzatnak sem válaszolnak és a tegnapi lakossági fórumon sem jelentek meg.

A trafó meghibásodásának elszenvedői ismét válaszok nélkül maradtak a hétfői lakossági fórumon, ugyanis az MVM képviseletében, a meghívás ellenére nem jelent meg senki. A túlfeszültségben érintett lakosok többsége a nélkülözhetetlen eszközöket már beszerezte, viszont továbbra sem ismertették velük a kártérítés pontos menetét.

– Már 400 ezer forint fölött van csak a károm, nem tudom, hogy mikor fogom majd visszakapni. Hát persze, hogy mérgesek vagyunk mindnyájan, itt vannak a szomszédok és nem is kérdeznek semmit sem tőlünk. Tehát itt látszik, hogy ennyire nem foglalkoznak velünk, hogy ide, egy ilyen fórumra nem voltak hajlandóak eljönni – panaszkodott Nagy János a Vásárhelyi TV stábjának az áramszolgáltató magatartására.

A pórul járt vásárhelyiekben továbbra is merülnek fel kérdések, a szolgáltató részéről a kommunikáció pedig nem egyértelmű. Akad, aki még semmilyen tájékoztatást nem kapott, vagy már vásárlás után jelezték neki, hogy amortizáció felszámolásával térítik a berendezések árát.

– Egy hétre rá írták, amikor már egy részét beszereztük azoknak a dolgoknak, amik létszükségleti dolgok. Többek között a világítást, LED-lámpáktól kezdve minden. Azt kénytelenek voltunk megvenni, meg megcsinálni, mert anélkül semmi világításunk nem volt – mesélte a televíziónak Béres Ferenc.

Az idő telik, nem mindenkinek vannak tartalékai, ráadásuk többen is kérték a trafó átvizsgálását még a meghibásodás előtt. A szolgáltató azonban már a polgármesteri hivatalnak sem reagál, így határozottabb fellépésre készülnek.

– Rendőrségi feljelentést fogunk tenni. Arról van szó, hogy nem tartották karban ezt a trafóházat, volt előzménye annak, hogy ez meg fog hibásodni és nagyon úgy tűnik, hogy ez a karbantartás elmaradt – jelentette ki Lőkösné Nagy Sarolta, önkormányzati képviselő.

Az önkormányzat a 200 ezer forintos, kamatmentes kölcsön felajánlásán túl jogi segítséget tud nyújtani, akár közös ügyvédet is fogadhatnak a károsultak, így pedig az eljárás költségei is megoszlanak.

– Ennek van egy olyan nagy előnye, hogy ha egy ember mondjuk adott esetben már elér eredményt, egy károsultnak a kárát mondjuk megtéríti peren kívüli egyezség folytán az MVM, akkor a többiek is ugyanezen az úton, ugyanezen a jogalapon már érvényesíteni tudják a követelésüket – fejtette ki a VTV-nek Tatár Zoltán, a város jegyzője.

A lakosok a károk kifizetése mellett biztonságot szeretnének. Az önkormányzat azzal a kéréssel is élni fog az MVM felé, hogy garanciát vállalva, minden háztartásban vizsgálják meg a vezetékeket a szolgáltató szakemberei a további problémák kiküszöbölése érdekében.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!