Direkt 36: izraeli kémprogrammal figyelhettek meg magyarországi vállalkozókat, újságírókat, aktivistákat

A magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbá alakulásával, 2017-2018-tól elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontok között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A kutatás szerint a megfigyelések mögött hazánkban magyar állami szervek állnak.

A terjedelmes cikk, amely egy hosszabb munka első része, azt állítja, hogy a Pegasus annyira komoly kiberfegyvernek számít, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak. Hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni, de a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen. Magyarországon is.

Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nemzetközi nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

Az információk és a megszerzett, mintegy 50 ezer nevet tartalmazó adatbázisból kiderült, hogy mintegy 300 magyarországi név szerepel, akik nem azonosíthatóak még be hiánytalanul. Eddig 4 újságírót azonosítottak be, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik személyt, aki azt kérte, hogy ne írják le a nevét.

De a beazonosítottak között van fotós, Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, egy CEU-diák vagy éppen Simicska Lajos fia, ám azt írják, több más magyar közszereplő is szerepel a célpontként kiválasztottak között, többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető, az ő történetükről a következő napokban fognak beszámolni.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. Több körülmény is erősen utal ugyanakkor arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos beszerzett információ azt mutatja, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

A témához kapcsolódóan egy rövid videót is készítettek a Direkt36 újságírói, ahol saját történetükről beszéltek.

A teljes cikket a Telex oldalán olvashatják el.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!