Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elhunyt Bajnócziné Rácz Éva, az irodalmi estek és városi rendezvények rendszeres szavalója, előadója

Aki a szavaival tudott ölelni. 59 éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt Bajnócziné Rácz Éva, aki az irodalmi estek és városi rendezvények rendszeres szavalója, előadója volt. Idő közben ő is költővé vált, folyamatosan publikált folyóiratokban és verseskötete is megjelent.  Kreativitását tűzzománc ékszerek készítésében is megcsillogtatta. Hódmezővásárhely kulturális életének meghatározó szereplője volt és lesz is.

Senkivel össze nem téveszthető orgánumát már a Vásárhelyi Televízió indulásakor megismerhették az itt élők, akkor bemondóként és szerkesztő-riporterként költözött be a családok nappalijába. Majd előadóként lett állandó szereplője az irodalmi esteknek és a városi rendezvényeknek.

Jómagam is többször láttam, hogy bejelölgette a hangsúlyokat, intonációkat, azokat a mellékjeleket, amelyeket mi nem is érzékeltünk, csak hallgattuk előadását. Így lépett mindig a közönség elé, megtisztelte őket. Kedvenc költője, Latinovits Zoltán volt, az ő egyik példamondatát sokszor hallottam tőle: aki verseket szaval, annak valamilyen módon költővé kell várnia. Át kell lényegülni az irodalmi szerzővé, mintha maga a költő mondaná. Éva ezt nagyon szépen megoldotta

-meséli róla Diószegi Szabó Pál, költő.

Diószegi Szabó Pál még a Klauzál Általános Iskolában ismerte meg Bajnócziné Rácz Évát, aki földrajz-történelem szakos tanárként kezdte pályáját, majd a Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskolában is kamatoztatta pedagógusi tudását. Később a versek szeretete újra összehozta őket, az egykori tanítványból mentor lett, akinek biztatására Éva költeményei előkerültek a fiók mélyéről.

Verseinek fordulópontja egy nagyon szép élményünkhöz kötődik. 2015-ben a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat Őszikék pályázatán második helyezést ért el. Nem is a helyezés volt itt annyira fontos, hanem rajtam kívül más is figyelemmel méltatta az alkotásait és ez olyan lökést adott neki, hogy folyamatosan elkezdett írni

-teszi hozzá a költő.

2017-ben Példa-képek címmel saját verses kötete is megjelent, ezzel párhuzamosan tehetségét a tűzzománc ékszerek készítésében is megcsillogtatta. Az utolsó pillanatig tele volt tervekkel, legújabb írásai egy újabb kötetet is meg tudnának tölteni. Bajnócziné Rácz Éva 59 éves volt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!