Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Új tüdőszűrőprogram indult az SZTE Radiológiai Klinikáján

Speciális tüdőszűrőprogram központjává vált a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kibővített szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. A programban ingyenes szűrővizsgálatokat végeznek az 50 évesnél idősebb, dohányzó vagy korábban dohányos férfiak és nők számára.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amely évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az 50 évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányos emberek, férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program, amelynek egyik centruma a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben az új programban végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal ki lehet szűrni olyan elváltozásokat, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen – előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően – CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot. A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát elszívott.

Pontos dohányzási szokásairól a jelentkezőket a vizsgálat előtt a szakemberek kikérdezik. Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítik az érintetteket, kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

A tüdőrákszűrő vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 09:00-14:00 óra között a +36-30-128-3797 telefonszámon.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!