Érdekesség a szomszédból: Ausztriában a vasutak mentén újabb „biofűnyírók” jelentek meg

A méhek és a fűnyíró bárányok után megjelentek a legújabb környezetbarát zöldterület-kezelők Bécsben és Alsó-Ausztriában: szürkemarhák, svájci tehenek és kecskék. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) kezdeményezésének köszönhetően mindenki profitál a természetes fűnyírásból, áll az Eurocomm-PR Team Budapest szerkesztőségünk részére eljuttatott közleményében.

Az ÖBB vonalai mentén korábban is sok kihasználatlan zöldfelület szolgált oázisként védett állatok és növények számára, de a vasúttársaság ezen területek fenntartható művelésében is az állatok segítségére támaszkodik, írja a közlemény.

Graz és Klagenfurt közötti Koralm-vasútvonal mellett eddig is legeltek bárányok és kecskék, hogy az invazív növényfajtákat kordában tartsák. Hozzájuk érkezett most állati erősítés szürkemarhák és svájci barna (Brown Swiss) tehenek, illetve további kecskék képében. Az állatok legeltetését az ÖBB helyi gazdálkodók segítségével kezdte meg. A tehenek természetes fűnyíróként tartják karban a kihasználatlan mezőket, megspórolva ezzel a költséges és környezetszennyezőbb gépi fűnyírást. A Bécs 22. kerületében, Breitenlee-ben található teherpályaudvar mára füves pusztává vált területeit Vinzenz Harbich biogazdálkodó felügyelete alatt szürkemarhák és kecskék nyírják, akik a sínek mellett 30.000 négyzetméteren mozoghatnak szabadon. Az alsó-ausztriai Tullnerfeldben pedig Christian Pumpler gazda Montafoni barna tehenei varázsolják újjá a környezetet.

A rendhagyó fűnyírással mindenki jól jár, hiszen a természet, az ember és az állatok egyaránt profitálnak belőle, írják. A kezdeményezés emellett a magas minőségű regionális termékek gyártását is ösztönzi.

Ezt a folyamatot egy videón is bemutatták, amelyet itt tekinthetnek meg:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!