Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tetőjavítás és új parkolók a Németh László Városi Könyvtárnál

Félidejéhez érkezett a Németh László Városi Könyvtár tetőfelújítása. A két épületből álló komplexum egyik fele már elkészült, a kivitelező így a gyermekkönyvtár újra cserepezésével folytathatja a munkálatokat, amelyet a homlokzat felújítása követ majd. Közben a nehézkes parkolásra is igyekszik megoldást találni az önkormányzat, ezért az épületegyüttes mögött már elkezdődött a járművek megállására alkalmas terep kialakítása.

Évek óta komoly problémát jelentett a Németh László Városi Könyvtár folyamatos beázása, ezért szükségessé vált a tető felújítása. A városvezetés, az intézmény igazgatója, és a kivitelező ma délben közös bejárást tartott az építkezési területen.

Először a tetőszigetelésről és az újra hajtásáról lett volna szó, menet közben azonban kiderült, hogy a csempe 30%-a törik, annyira öreg, úgyhogy további 5 millió forintot + Áfát költöttünk cserepekre. A munkálatok most érkeztek el arra a szintre, hogy az állványzatot már el tudtuk távolítani a felnőtt könyvtár épülete mellől, ennek az épületrésznek a tetejére már felrakták a cserepeket. Kisebb simitásokat leszámítva ez az épület teljesen kész van, mondta Márki-Zay Péter polgármester.

Közben a parkoló kialakításának földmunkái is elkezdődtek, amivel szintén régi probléma oldódhat meg, mert akik autóval érkeznek a könyvtárba, azok számára nem egyszerű megállni. A könyvtár mögött egy elég szép nagy terület van, ami abszolút alkalmas arra, hogy ott egy nagyon jó parkolót lehessen kialakítani, akár 60 autónak is, de most 20 járműnek alkalmas parkolót fognak létrehozni. Ennek igazán akkor van igazán értelme, ha hátulról is meg lehet majd közelíteni a könyvtárat, ezt Fejes Péter önkormányzati képviselő mondta.

A parkoló kiépítése a könyvtár udvarának rendbetételét és akadálymentesített megközelítését is maga után vonja majd a jövőben. Ám előtte a tetőfelújítást kell teljesen befejezni, a kivitelező már felvonult a gyermekkönyvtár feletti részre.

Tervünk az, a Cigány Nemzetiségű Tanáccsal karöltve, hogy bevonjuk minél szélesebb körben a cigány vállalkozásokat ezekbe a munkálatokba. Nemcsak a főmunkákba, hanem az előkészületekbe is, például hogyan kell egy kiírásra pályázni, árulta el a Vásárhelyi TV-nek Tóth István, kisebbségügyi referens.

A tervek szerint a könyvtár teljes tetőszerkezete nyár végére újulhat meg, a munkálatok ezt követően a külső homlokzat felújításával folytatódnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!