A kormány be fog avatkozni? Az elszabaduló árak az önkormányzatoknak is probléma

110

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egy nyilatkozatban azonnali intézkedést követel a kormánytól, hogy az elszabadult építőipari árak ne akadályozzák az önkormányzatok már folyamatban lévő fejlesztéseit, építkezéseit. Ezzel párhuzamosan az építőipari anyagok elszabaduló árainak kapcsán ejtett szót a témáról Orbán Viktor miniszterelnök, a szlovák miniszterelnök tegnapi, budapesti látogatásán. Vajon beavatkozik a kormány az építőipari folyamatokba?

Várhatóan egy-két héten belül, drasztikus és konkrét lépésekre szánja el magát a kormány a jelenség megfékezése érdekében, erről különböző forrásokra hivatkozva számolt be a Portfolio. Hogy mi lesznek ezek az intézkedések, arról még nem tudnak beszámolni, de értesüléseiket többen megerősítették.

A kormányfő a probléma kapcsán arról beszélt, hogy az építőanyag-iparban súlyos problémákat lát, akár 100 százalékot is meghaladó az árnövekedést, így a felújítási állami támogatást rögtön “át is szivattyúzzák” az emberektől, az építőipari alapanyagokat termelő cégekhez. Ezt szerinte, hozzáfűzte, hogy intézkedésekre lenne szükség, és szeretné, ha ezeket még ezen a héten a kormány meg tudná tárgyalni. De nem csak a magánszketort érinti hátrányosan az árak drasztikus emelkedése.

A mai napon a MÖSZ egy nyilatkozatban azonnali intézkedést követel a kormánytól, hogy az elszabadult építőipari árak ne akadályozzák az önkormányzatok már folyamatban lévő fejlesztéseit, építkezéseit. Ahogy írják, az infláció miatt a gondos, körültekintő módon megtervezett önkormányzati beruházások megvalósítási költségei legalább a duplájára emelkedtek. Az önkormányzati szektort érintő kormányzati elvonások miatt, az önkormányzatok saját forrásból nem tudják előteremteni a hiányzó összegeket, ezért azonnali intézkedésként kérnek, valamint azt, hogy a kormány tegye lehetővé az önkormányzati beruházások kapcsán az ÁFA ötven százalékos visszaigényelhetőségét!

A Portfolio arról ír, hogy Nagy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadója, a Portfolio Építőipar 2021 konferenciáján korábban már elmondta, hogy az árazási erőt a külföldi cégek kihasználják, ami nem tesz jót a hazai alapanyagiparnak. Ebből az látszódik, írják, hogy a kormány harcba akar szállni a külföldi tulajdonú alapanyagtermelő, és építőanyag-gyártó cégekkel.

Hogy ez az értesülés igaznak bizonyul-e, és hogy ez milyen hatással lesz az építkezésekre, akár a magán-, az állami vagy az önkormányzati szektorokban, arra a Portfolio forrásai szerint is várni kell pár hetet.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!