Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Pandémia után újra aktívak lesznek a megyei civil szervezetek

A bezártság után a civil szervezetek számára is fontos, hogy újrakezdjék működésüket, mindennapjaikat. Erről beszélt ma Szegeden 4 civil szervezet, többek között a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karának oktatóiból álló Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány egy, a Csongrád-Csanád megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ által szervezett csütörtöki eseményen..

A kötetlen beszélgetésen elhangzott, a járványhelyzet utáni korlátozások feloldásával most már lehet személyes közgyűléseket tartani a civil szervezeteknek, sőt, amennyiben a korlátozások alatt módosultak bizonyos tisztségek vagy az alapszabály/alapító okirat, egyszemélyi döntésben, akkor azt szentesíteni kell a közgyűlésnek/kuratóriumnak. Ezt Lukács László, a Központ szakmai vezetője árulta el.

Az eseménynek 4 civil szervezet volt a vendége. A szentesi székhelyű Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány az év második felében a régió területén évfordulós postatörténeti kiállítások rendezését tervezi. Ezzel szeretné újra megmutatni magát a pandémia után, de ezek közben is folyamatosan gyűjtik a postatörténet szempontjából érdekes relikviákat.

A Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Makói Közhasznú Egyesülete ismét szeretne olyan közösségi programokat szervezni, amelyen fel tudják eleveníteni a néphagyományokat. Egyre több ilyen jellegű közös programban gondolkodnak.

A szegedi Mondolo Egyesület, amelynek célja utazós és fenntarthatósági témákban utazások, előadások tartása. Ők csütörtökön a Városmetamorfózis és a Mondolo Club Mini programsorozatukról beszéltek. Előbbi Szegeden egy street art projekt, míg utóbbi során gyerekeknek szóló felkészítő foglalkozásokat tartanak. Az oktatók és pedagógusok vezetik be a 3-5 éves gyermekeket a természet rejtelmeibe. Ezeket a programokat szeretnék a nyáron újra beindítani.

Hódmezővásárhelyről az egyetem Mezőgazdasági karához kapcsolódó, ám fenntartásában attól elváló Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány képviseltette magát, dr. Jani Péter, a kuratórium titkára által. Elmondta, elsősorban egyetemi tehetséggondozás és a kar beiskolázási programjának/tevékenységének a támogatása a feladatuk. Ez utóbbi most ebben az évben sajnos némileg csorbát szenved szintén a járvány miatt. Ebben az évben kevesebb kari esemény volt. Ebben a tekintetben várják nagyon az egyetemi élet újraindulását.

A tevékenységüket adományokból és támogató szervezetektől kapott felajánlásokból tudják ellátni.

A megyei civil sajtóreggelik sora a tervek szerint ősszel folytatódik. Fontosak ugyanis, hogy minél gyakrabban lehessen tapasztalatcsere ezen szervezetek között.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!