190 milliót nyertek vásárhelyi civilek és a város közösségi házra, próbateremre

Vásárhelyi civilek és az önkormányzat mintegy 190 millió forintos támogatásáról született kormányzati döntés nemrég: Új-Kishomokon közösségi ház épülhet, három olvasókört felújítanak, a Kankalin Néptánc Egyesület próbatermet kap, a stadionnál közösségi sportparkot alakítanak ki, Bagi Mátyás erőnléti edzőtermet létesíthet.

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére, valamint helyi közösségszervezésre nyújt pénzügyi forrásokat a CLLD program, amelynek első vásárhelyi nyerteseit az uniós pályázati döntéseket közlő kormányzati portálon hirdették ki. A felhívásokat az önkormányzatot, helyi civil szervezetek, intézményeket és vállalkozásokat tömörítő Vásárhelyi Helyi Közösség Helyi Akciócsoport tette közzé, a támogatási igényeket is ők bírálták el, majd elfogadásra javasolták a Pénzügyminisztériumnak és az államkincstárnak. Az összes projekt 100 százalékban támogatott.

Új közösségi ház építésére és három olvasókör felújítására 136 millió forintot ítéltek meg a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak. Az összeg egy részéből mintegy 150 négyzetméteres, akadálymentesített épületet kap Új-Kishomok, amelyben rendezvénytért, konyhát és irodahelyiséget alakítanak ki, továbbá modernizálják a Csúcsi, a Tarjáni és az Újvárosi Olvasókor épületeit. Mindhárom helyszínen az igények szerint akadálymentesítenek, illetve energetikai felújítást, nyílászáró cserét végeznek el. A munkalatok 2022 szeptemberében fejeződhetnek be. 

20 millió forintból újíthatja fel a Kankalin Néptánc Együttes közösségi házát, amelyben próbatermet alakítanak ki. A tetőszerkezet, a fűtésrendszer, a vizesblokk és a villamoshálózat korszerűsítése mellett öltözők és irodák is helyet kapnak az épületben. 

Kötélgúla és edzőterem

A Hódmezővásárhelyi Futball Club az elnyert 13,5 millió forintból közösségi helyszínfejlesztést hajthat végre a Városi Stadionnál, melynek keretében olyan családbarát környezetet alakítanak ki 300 négyzetméteren, ahol kültéri játszótér és fitneszpark, nyugágyhinta, kötélgúla, lábteniszpálya és bográcsozó várja majd a létesítménybe kilátogatókat. Mindezeken túl más forrásból további fejlesztéseket is tervez a HFC  a területen a projektleírás szerint. 

8,5 millió forintot ítéltek meg Bagi Mátyásnak, aki professzionális funkcionális- és erőnléti edzőtermet létesíthet a támogatásból. A terembe tervezett gépek, eszközök nagy része alkalmas a sport- és egyéb sérülések utáni rehabilitációban vagy mozgásukban bizonyos szintig korlátozott emberek állapotjavításában. 

Rendezvényekre is nyertek uniós forrást civilek. A HFC például 3,5 millió forintot arra a családi sportnapra, amit múlt szombaton tartottak meg a Városi Stadionban. 

Sapka, póló, hátizsák

A Hód-Mentor SE-nek 6,8 millió forintot ítéltek meg arra a Vásárhelyi Sport Próbák elnevezésű programsorozatra, amely 18 hónapon át 18 sportrendezvényen kívánja megmozgatni a város apraja-nagyját. Terveik szerint a Kása-erdő, a Kert- és belváros, valamint a Hódtó lesznek a legfőbb helyszínek. Éjszakai és váltóversenyen is megmérettethetik majd magukat a vásárhelyiek, és azok, akik a legtöbb eseményen részt vesznek, ajándékot – hátizsákot, baseball sapkát és futópólót – kapnak majd. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!