Nyilvánosak a miniszterek és államtitkárok vagyonnyilatkozatai – Rogán fizeti a legtöbb szja-t, Palkovics a legkevesebbet

189

A kormány honlapjára felkerültek a miniszterek és államtitkárok adóbevallásai. Ebből szemezgetett a 24.hu, ebből kiderült, hogy Rogán Antal szabadalma révén fizeti a legtöbb szja-t, míg Novák Katalinnak például, kedvezmények igénybe vétele miatt egy forintot sem kellene az államkasszába tennie ezen a jogcímen, de ő nem veszi igénybe ezeket a kedvezményeket.

Ahogy írják, Rogán Antal adóalapja 194,5 millió forint volt, ami után 29,1 millió forint szja-t fizetett. Azért volt ekkora az adóalap mértéke, mert miniszteri fizetésére rájött, hogy 157 millió forintot kapott a Mobilsign Kft.-től találmány-hasznosítási díj címen.

Ezzel szemben Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter 4,8 millió forint szja-t kellene, hogy fizessen, de ugyanekkora az adócsökkentő kedvezményének a mértéke, így neki nem kellene fizetnie személyi jövedelemadót. De fizet, mert a 24.hu cikke után azt írta az MTI-nek, hogy minden adófizetési kötelezettségének eleget tett, kedvezményt egyáltalán nem vett igénybe. Az adminisztrációs elírást soron kívül helyesbíteni fogja.

Szintén jelentős adócsökkentő kedvezményt vesz igénybe Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, aki így körülbelül 1 millió forint szja-t fizet a nyilatkozat szerint.

Igen jelentős azonban Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter szja befizetése, 10.9 millió forint. Adókedvezményt nem vett igénybe.

A sorban hátul “kullog” Orbán Viktor miniszterelnök is. Az ő összevont adóalapja 28,7 millió forint. Ennél kevesebb csak Pintér Sándornak (bár neki igen jelentős emellett a különadózó jövedelme), Fürjes Balázsnak, Varga Juditnak és Kásler Miklósnak van. A miniszterelnök az adóalap után 4,3 millió forint szja-t fizet.

Forrás: 24.hu

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!