Labdarúgó Eb: Na ugye!

206

Ritka, bár mostanában szerencsére egyre gyakoribb, hogy kiváló eredményeket ér el a magyar labdarúgó válogatott. Ez a dolog örömteli, a szurkolói reakciók viszont sokszor annál elkeserítőbbek. Hogy véletlenül se feledjük el, mennyire megosztott országban élünk, és még olyan árkokat is képesek egyesek ásni, amelyek azután tényleg indokolatlanok. És most nem is a homofóbiára vagy a magyar-francia meccs alatt mellettem hallatszódó szüntelen n..gerezésre gondoltam, hanem a “nagy ugye” kezdetű mondatokra. Miért is a mások véleményével foglalkozunk? VÉLEMÉNYCIKK

Na ugye! Most legyen nagy a szátok! Aki ennek nem örül, nem is igazi magyar! Ehhez hasonló jellegű vélemények jelennek meg a különböző fórumokon, még olyan emberektől is, akiket mértékadónak tekintek, nem elvakultak, egyáltalán nem gyűlölködőek. Még ők is azzal foglalkoznak, hogy mások mit mondtak a magyar-francia meccs előtt, hogy ők biztos a kardjukba dőltek, mert remek játékkal pontot szerzett a magyar válogatott, és hogy nem jött be az általuk megtippelt minimum 5 gólos francia siker, és hogy lám-lám, nem is botlábúak ők, ahogy mindig is hívták őket a hitetlenek, az idegen szívűek.

Tegyük hozzá, sokat tett azért a magyar foci az elmúlt több mint 30 évben, hogy hasonlókat gondolhasson bárki róla. 1989 óta nézek magyar válogatott meccseket, és hát a keserűségből bőségesen kijutott ennyi idő alatt, aki otthon van a magyar foci világában, az tudja ezt. Azt is vallom viszont, hogy amióta én magyar focit nézek (tehát 1989 óta), messze ez a legjobb magyar válogatott, akit a pályán láttam. Volt honnan visszajönni.

Ám ez a siker nem söpri el azokat a feszítő kérdéseket, hogy:

  • Miért adózik sokkal nagyobb kedvezménnyel idehaza egy élsportoló, mint egy átlag magyar?
  • Egyáltalán miért keres milliós összegeket egy NB I-es focista, egyáltalán nem piaci alapon?
  • Miért kap egy kisváros csapata is többmilliárdos stadiont (és most nem is hozom fel a kórházakat vagy az egyéb, állítólag demagóg összehasonlítást)?
  • Miért az én adómból fizetik a honi élvonal (és NB II) közvetítési jogdíjait?
  • Miért landol a közpénz tao nagyon sok esetben rossz helyen?

De mondom, ezekben a napokban ezek abszolút másodlagos kérdések, nem is kavarognak a fejemben. Szerintem senkinek sincs joga megmondani a másikról, mit gondoljon. Engem személy szerint nem zavar az, hogyha valaki nem ég Eb lázban, nem érdekli a foci, és felteszi ezeket a kérdéseket. De azzal is egyet tudok érteni, aki önfeledten, nem mást degradálva, nem máson számon kérve dolgokat tud ünnepelni ennek a tényleg világraszóló eredménynek. Még akkor is, ha azt vallom, bár jót tesz egy ország önbecsülésének a sportsiker, de nem ebben mérik a nemzeti nagyságot.

Sokáig vártam, sokáig vártunk már 2016-ra is, és most 2021-re. Egy kibővített Eb-re jutottunk ki, “vígaszágon” mind a kétszer, de kiválóan helyt álltunk és helytállunk most is. Ez óriási dolog. Örüljön neki, aki akar (én biztosan így teszek), de ne mások ellenében, na ugye! hangulatban szóljon ez az öröm. Most ráadásul annyira együtt van a válogatott, hogy nem fog jönni még egy “Andorra”.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!