Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A Hód-Mezőgazda is nyögi az áremelkedéseket

9,636 milliárdról 10,529 milliárd forintra növelte éves bevételét 2020-ban a Hód-Mezőgazda Zrt, adózás utáni nyeresége pedig 260 millió forint volt tavaly a nyilvános beszámoló szerint. Az eredményes esztendőt záró, jelenleg a céginformációk alapján 242 főt foglalkoztató agrártársaságra azonban idén komoly kihívások várnak. Erről is nyilatkozott lapunknak Antal Gábor vezérigazgató.

Beigazolódtak-e az állattenyésztés kapcsán várt nehézségek?

– Sajnos beigazolódott ez a prognózis, hiszen a takarmányárak nagyon magas szinten vannak, míg az állati eredetű termékek ára nem változott, sőt például sertés esetében a korábbi időszakhoz képest jelentősen csökkent, és ilyen feltételek mellett az ágazatban szereplők túlnyomó része már veszteséget szenved. A tejtermelésben sem sokkal jobb a helyzet, hiszen a szemes termékek után a tömegtakarmányok költségében is látszik a nagy mértékű áremelkedés. Mi sem mutatja jobban, hogy a helyzet nem könnyű a tejtermelésben, mint hogy az elmúlt időszakban Németországban már a tejtermelők is tüntettek az alacsony nyers tej átvételi árak miatt. A tejtermelők mellett a feldolgozóipar is nehéz helyzetben van, hiszen termék átadási áraikat a kereskedelmi láncok felé nem tudták, vagy érdemben nem tudták emelni, ami így náluk is veszteséges időszakot jelenthet.

Közben pedig mindennek emelkedik az ára és ez a minden szó szerint értendő: energia, nyersanyag, csomagolóanyag árak, minden, napról-napra folyamatosan emelkedő árakkal találkoznak az ezt felhasználók.

Véleményem szerint elkerülhetetlen egy jelentős élelmiszer és élelmiszer-alapanyag áremelkedés, olyan, ami oda kerül az élelmiszer feldolgozóhoz, illetve az alapanyag termelőhöz, előállítóhoz, állattenyésztőhöz. Mert ha ez nem következik be, akkor súlyos ágazati problémákkal fogunk szembesülni.  Aminek a következménye akár egy lényeges mértékű termelői és feldolgozói tevékenység bezárás, megszüntetés lehet és majd ehetjük az olcsóbbnak hitt, de bizonytalan eredetű, bizonytalan élelmiszer biztonságú, Európán kívülről érkező, élelmiszernek nevezett termékeket.

– Hamarosan indul a betakarítás. Milyen hozamokra számítanak a termőföldeken? 

– Az idei év sem volt egyértelmű a terméskilátások tekintetében, hiszen hosszú, hűvösebb periódus után később érkezett a meleg, ami a növények két-három hetes fejlődési lemaradását okozta. A csapadékeloszlással sem lehetünk teljes mértékben elégedettek, azonban mindezek ellenére kalászos gabonákból átlagos, vagy az átlagosnál jobb eredményekre számítunk. A többi szántóföldi kultúra még sok napot kinn alszik, azok tekintetében még nem vállalkoznék eredménybecslésre. Fontos, hogy a szokásos éghajlati viszonyok legyenek és a növény fenológiai fázisainak., azaz a növény különböző fejlődési időszakainak megfelelően, vagy lehetőleg annak megfelelően legyen víz, csapadék utánpótlás. De ezt mi sajnos nem tudjuk befolyásolni, erre nincs ráhatásunk…

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!