Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Rút kis házból csodálatos lakot varázsolt Mártélyon Somodi Ágnes

Mindig szívet melengető, és kalaplengetést érdemlő az, hogyha valaki önerőből újít fel egy házat, pláne egy olyan parasztházat, amelyet egyébként másképp elpusztítana az idő. Így tett Somodi Ágnes is Mártélyon, aki egy régi, Rákóczi utcai házat vett meg, bútorokkal együtt, és bár eredetileg lakóháznak szánta, végül egy igényes falusi turistaház lett belőle, a mártélyi holtág közvetlen közelében.

Egy keskeny kis utcába fordulunk be Mártélyon. A házak egyik fele takaros parasztház vagy családi ház, a másik fele vagy régi, leromlott ház vagy pedig maga is felújítás alatt áll. Egyből szembe tűnik, hogy Mártély igyekszik kihasználni a Tisza-holtág közelségét, és most már nem csak az üdülőkörzetben vannak és lesznek vendégházak, hanem annak közvetlen közelében is. Ilyen, jelenleg takaros épület Somodi Ágnes úgynevezett Soma Háza is, amelynek kertjébe belépve egy kedves, pihenő kutya nézése fogadott minket, majd Ágnes, aki elmesélte, hogy eredetileg nem feltétlenül turisztikai befektetésnek készítette elő az ingatlant.

Még a járvány előtt 2020 januárjában vásárolta meg a régi parasztházat Somodi Ágnes, aki maga is Mártélyról származik, és aki előtte több évig külföldön dolgozott. A távollét ellenére imádja a települést, ezt tekinti otthonának. Többen is mondták neki, hogy a ház inkább lebontásra érett, és bolondság megvásárolni, pláne bútorostul, hiszen akkor így nézett ki a lakatlan, mintegy 120 éves ingatlan.

Amikor másfél évvel ezelőtt hazajött Magyarországra, nem tudta, merre tovább, minden benne volt a pakliban. Visszamehetett volna Svájcba is, ahol a turizmusban dolgozott, de máshogy alakult az élete. A nővére mondta neki, hogy eladó a fent látható ingatlan, amivel már régebb óta szemezett, és bár volt, aki le akarta erről beszélni, végül megvette és belevágott a falak, a telek, a bútorok és összességében a belső tér felújításába.

Ágnes elmondta, hogy kívülről azért romosabb volt a ház, mint belülről. A falak és a födém például kifejezetten jó állapotban voltak, és egy szakember is, név szerint Hebők Emil látott benne fantáziát, főleg az ő segítségével sikerült elvégezni a főbb kőműves-, illetve az ácsmunkákat. Ma már így néz ki az ingatlan:

A munkába Hebők Emil mellett segített Áginak a családja, sőt, néhány szomszéd is. Elmesélte, hogy volt olyan, hogy valaki csak úgy, segítségképpen lenyírta a füvet. A tetőt Emil egy kicsit megemelte, így magasabb lett a tetőtér, és kialakításra került másfél szoba és egy fürdőszoba is.

Az építkezés során, mondta Ági, arra figyeltek, hogy ne új, hanem használt, újrafelhasznált alapanyagokból építkezzenek, elsődlegesen zöld szempontokat vettek figyelembe.

A ház kialakításával, és mivel most turisztikai célra használják, egyébként is az ökoturizmus fontosságára szeretné Ágnes felhívni a figyelmet. Véleménye szerint nem csak azért fontos és érdemes hazai tájakon nyaralni, hogy a hazai turizmust és gazdaságot támogassák, hanem mert ha nem ülünk fel például mindig repülőre egy-egy kiruccanáshoz, akkor az ökológiai lábnyomunk is kisebb. Ezt pedig végig szem előtt tartotta.

Meglátása szerint itthon is vannak szép helyek. Mártélyt mindenképpen annak tartja, ahol minden vendégnek, akár egyedül, akár párosan, akár családdal jönnek, több napot érdemes eltölteni. Az a csend és nyugalom, ami Mártélyra jellemző, ezt megkívánja. Itt, mondta, nem tapossák egymást a turisták még akkor sem, ha a számuk az utóbbi években persze jelentősen megnövekedett a holtág közelsége miatt.

A beruházás nem volt olcsó, a vételár mintegy hatszorosát költötte már rá a felújításra, de megérte, nem csak egy szép házat sikerült kialakítani, de egy kiváló közösség is van az utcában, ahol például a bátyja is lakik, de többeket említhetne.

Ezt egyébként bárki személyesen is megtapasztalhatja majd július 10-én, szombaton a Nyitott Kapuk Fesztivál alkalmával, ahol családi játékok, nép játékok, néptánc, íjászkodás és hasonló tartalmas kikapcsolódás várja az érdeklődőket.

További képek: Vásárhelyi TV

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!