Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A mentők vennék át a háziorvosi ügyeletet

Orvosi ügyeleten egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót egy tervezet szerint.

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott háziorvosi, alapellátási ügyeletet, írja a Népszava egy birtokába került dokumentum alapján.

A lap szerint az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, és ha az az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.

A Népszava szerint a tervezetben az is szerepel, hogy a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről, az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

A lap szerint a tervezet lényege, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi háromfős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat, írja a Népszava.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!