Felvételit tartottak a Péczelyben

140

Felvételi meghallgatásokat tartottak az elmúlt napokban a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskolában. A fiatal zenekedvelők többféle hangszert is kipróbálhattak, a zenetanárok pedig különböző technikákkal mérték fel a jelentkezők zenei adottságait. A legtöbben konkrét elképzeléssel érkeztek a meghallgatásokra, még első osztályba készülő ovisok is megjelentek a tanári kar előtt.

Megtartotta éves felvételi meghallgatását a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola. A lelkes fiatalok többféle hangszeren is kipróbálhatták adottságaikat, hogy a jövőben a megfelelő területen bontakoztathassák ki tehetségüket.

– Én a csellóra jelentkezem, nagyon tetszik nekem ez a hangszer – mondta a Vásárhelyi Televíziónak Reményi Ráhel.

A különböző állomásokon a jelentkezők kipróbálhatták a számukra szimpatikus hangszereket, a félénkebbek még macit ölelhettek, mielőtt ölükbe vették a csellót. A zeneiskola igazgatója úgy tapasztalja, hogy a jelentkezők konkrét elképzeléssel érkeznek a meghallgatásra és az utóbbi években is legalább akkora az érdeklődés, mint 30-40 évvel ezelőtt.

– Találkoztam egy volt tanítványommal, aki hozta a gyerekét és anyuka nem tudta rábeszélni a kürtre például a kislányt, ő minden áron gitározni szeretne, tehát vagy a szülők tudják, hogy mit szeretnének, hogy a gyerek tanuljon, de már a gyerekek, már az elsős gyerekek is tudják, hogy milyen hangszert szeretnének választani – fogalmazott a televíziónak Vágó János igazgató.

A zenekedvelő fiatalok 6-tól 22 éves korig tanulhatnak az intézmény falain belül, az oktatás a 10. évfolyamig zajlik, de a legrátermettebbek utána még választhatnak két év kamarazene főtárgyat. A legkisebbek előképző évfolyamon kezdik tanulmányaikat és azok is lehetőséget kapnak az összes évfolyam elvégzésére, akik esetleg később csatlakoznak be az oktatásba.

– Amikor bejönnek hozzánk a gyerekek a szüleikkel együtt, akkor egy kis rögtönzött meghallgatást tartunk, kicsit énekelnek a gyerekek, ritmust kell visszatapsolni, de tulajdonképpen nem kell semmivel készülni, hanem itt a zenetanár kollégák különböző kis technikákkal fel tudják mérni, hogy milyen a tanulóknak a zenei képessége – mesélte Vágó János.

A zenetanulás mellett négy évig kötelező szolfézs órára járni, hogy meg legyen a kellő alaptudás a gyakorlati órákon, ez az előképzettség hatalmas előnyt jelent a tanulóknak az évfolyamok elvégzéséhez, illetve a későbbi továbbtanulásnál is segítség, ha valaki esetleg ezt a pályát szeretné folytatni. Most még csak előzetes felmérőt tartottak, a tehetségük pedig majd kiderül, amikor elkezdenek hangszeren tanulni – fogalmazott az igazgató.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!