4 lakást és 9 embert érintett eddig a Csengettyű közi lakások vis maior kiadása

670

Ottjártunkkor azt észleltük, hogy alapvetően vállalható, jó állapotúak, beköltözhetőek a Csengettyű közi, a Minőségi Otthoncsere Program keretében kiürített lakások. Május végéig 4 lakást ítélt meg rászorulók részére a veszélyhelyzet miatt a Lakásügyi Tanácsadó Testület, nem szociális alapon, hanem a veszélyhelyzet során közösen lakó, legalább 3 generáció együttélését nézték, tehát elsősorban járvány-, és egészségügyi szempontokat vettek figyelembe. Hibák persze vannak a lakások tekintetében, amelyek karbantartása jelenleg az önkormányzat feladata, de az általunk megszólaltatott régebbi lakók szerint is inkább az lenne a fontos, hogy minél több lakást kiadjanak, tehát hogy lakjanak bennük.

A Csengettyű köz 7 lépcsőházának 210 lakása közül üresen álló 33 álló lakás hátteréről már több cikkünkben is írtunk. Ezúttal megtekintettünk néhány üresen álló lakást.

Általában házgyári acélajtókkal, műanyag-, vagy faajtókkal találtuk szembe magunkat, amikor benyitottunk néhány üresen álló Csengettyű közi lakásba. Az ingatlanok állapota összességében jónak mondható, alapvetően mind költözhető lakás. Az önkormányzat munkatársai is megerősítették, hogy a közszolgáltatások visszakötése és kisebb-nagyobb tisztítási, takarítási munkálatok azok, amik indokoltak szoktak lenni, utóbbi elsősorban az erkélyeken.

Szinte mindenki azt szeretné, ha laknának a lakásokban

Az egyik lépcsőház negyedik emeletén lakó hölgy elmondta, hogy ő nagyon szeretné, hogyha laknák ezeket a lakásokat, hiszen így, üresen, nem kapnak alulról meleget télen, a vízdíj mértéke magasabb egy főre lebontva, egyáltalán, szellősebbek ezen ingatlanok. Ezen felül, mivel ezekben a lakásokban nem használják a vizet, ez kellemetlen bűzt okoz. Elmondta, tudja, hogy a legtöbb lakó ezzel kapcsolatban hasonlóan gondolkodik, élet kell a panelekbe, nem üres lakások.

A Közgyűlés által még 2017-ben elfogadott Minőségi Otthoncsere Program keretében, bár ő az 5. emelet alatt lakik, de neki is felajánlották, hogy beköltözhetne egy családi házba. Ő azonban nem szeretett volna, még akkor sem, hogyha a piaci árnál akkor mintegy 2 millió forinttal többet kaptak volna a lakásért. Ráadásul a kikötések sem tetszettek neki, épületlakásba nem költözhetett volna, csak családi házba, amivel sok a plusz munka. Félt attól, hogy esetleg a későbbiekben a Minőségi Lakáscsere Program miatt nem fog másik, ingatlan felújításával kapcsolatos programba beférni. Azt is hallotta, szóbeszéd szintjén, hogy a programból azóta el is fogyott a pénz.

Tudomása szerint abban a lépcsőházban, amelyben ő lakik, 7 lakás áll üresen.

Egy 8. emeleten lakó hölgy is nyilatkozott nekünk pár szóban. Elmondta, őt is zavarják az üres lakások, elsősorban azért, mert alatta a 6-7. emeleten lévő ingatlanok üres, erkélyes lakások, ahol az erkélyen áll a madárpiszok, sőt, akad ahol madártetem található. Azt is elmondta, emiatt több alkalommal hívta már az önkormányzatot ezzel kapcsolatban. Ez a bűz sajnos feljön hozzá. Ezért kellenének, hogy lakják őket, mert az üresen álló lakások vagy nincsenek szellőztetve, vagy épp ellenkezőleg, tapasztalata szerint van ahol az ablak nyitva van, és ez a szél miatt folyamatos veszélyekkel jár.

4 lakást adtak ki eddig – akadtak visszalépők is

Kérdéseinkkel megkerestük a Polgármesteri Hivatalt. Válaszukban elárulták, hogy Lakásügyi Tanácsadó Testület (LTT) a Csengettyű közben 4 lakást ítélt oda a jelentkezőknek, ez összesen 9 fő elhelyezését jelenti. Az LTT a lakások nagysága és a jelentkezők száma alapján hozta és hozza meg döntéseit.

Akadt olyan kérelmező, aki nem kapott lakást, de akadt olyan is, aki kapott és mégis visszalépett. Az előbbi körbe olyan jelentkezők tartoztak, akik nem feleltek meg a pályázati feltételeknek. A visszalépés indokai között a magas rezsiárak, illetve a túl rövid, 3 hónapos határozott időtartam szerepelt. Utóbbi pályázók ugyanis elmondták, hogy biztosabb lakhatást keresnek és szeretnének.

Volt olyan jelentkező, tették hozzá, akinek az édesanyja adta be a pályázatot a saját fia tudta nélkül, mert szerette volna, ha elköltözik otthonról a fiú, aki végül azonban visszalépett ettől a lehetőségtől. A legutolsó kérelem május utolsó hetében érkezett be, tudtuk meg a Polgármesteri Hivataltól.

Azzal is tisztában vannak, hogy az erkélyt komolyabban kell takarítani, mert azt a galambok vették birtokba évekkel ezelőtt. Ennek a feladatnak kapacitásukhoz mérten igyekeznek eleget tenni.

Tekintsék meg az üresen álló lakásokban készült képgalériánkat:

Fotók: Vásárhelyi Médiacentrum

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!