Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ó!divat – a vásárhelyi ruházkodás állomásai

Több mint kéttucatnyi férfi- és nőiruha szemlélteti a 20. század öltözködésének változásait a Tornyai János Múzeum következő időszaki kiállításán. Az Ó!divat című tárlat a vásárhelyi közgyűjtemény néprajzi kollekciójából válogatva tárja az érdeklők elé a városi ruházkodás állomásait a századfordulótól az ezredfordulóig – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

A divat lényegi sajátossága a változás, így az öltözködéskultúrában folyamatos átalakulás figyelhető meg, amely a 20. századra nemcsak felgyorsult, hanem a korábbi társadalmi, nemi, életkori és egyéb tényezőktől is szinte függetlenné vált – foglalja össze Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója.

A közgyűjtemény emeleti termeiben június 10-én nyíló kiállításon évtizedről-évtizedre egy-egy női- és/vagy férfi-, gyerekruha mutatja be az 1900-as évekre jellemző öltözeteket – kiegészítve számtalan alsó- és hálóneművel , de a látogatók ipar- és üzlettörténeti áttekintést is kaphatnak, valamint ruhaterveket és archív fényképeket is megtekinthetnek, továbbá korabeli divatlapokat is fellapozhatnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!