Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A drámai 2020 után kezd magához térni a vásárhelyi turizmus

A város emblematikus szállodája tavaly átlagosan heti közel másfél milliós mínuszt termelt, miközben a Hódmezővásárhelyen eltöltött vendégéjszakák 60 százalékkal estek vissza. 2021-ben havonta bő ezer turista szállt meg, és egyre élénkebb az edzőtáborozók jelenléte.

Hétfő óta Cseh László világ- és Európa-bajnok úszó is Vásárhelyen készül a tokiói olimpiára, az éjszakáit pedig abban a Ginkgo Hotelben tölti, amelynek – ahogy az ágazat többi szereplője számára is – pénzügyileg megrázó volt a 2020-as esztendő. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a város legfrekventáltabb szállodájának 2019-hez képest 48 százalékkal csökkent az éves forgalma tavaly: a 143 milliós bevétel mellett 75 milliós veszteséget termelt. Ugyanakkor rögzíteni kell, ami a szállót működtető cég beszámolójában szerepelt: „a COVID-19 koronavírus világjárvány okozta helyzet a Ginkgo Hotel és Konferencia Kft. gazdálkodására is hatást gyakorol, de az a gazdálkodás folytatásával kapcsolatban lényeges, ismert bizonytalanságot nem jelent.” Mi sem igazolja ezt jobban, hogy a járvány első hullámában – 2020 március 21. és június 30. között – működésének szüneteltetésére kényszerült a hotel, azóta viszont – szemben több környékbeli versenytársával – folyamatosan üzemel.

Az önkormányzati adatok is azt támasztják alá, lassan kezd magához térni a vásárhelyi turizmus: az év elejétől április végéig havonta jóval ezer fölött volt a vendégéjszakák száma. Jóllehet ezek még nem közelítik a járvány előtt mért szinteket – 2019 júniusában 4416 volt ez szám -, de a korlátozások májusi feloldása, a végre megrendezésre kerülő több napos sport- és egyéb rendezvények bizakodásra adnak okot.

Hétfőn már a Gyarmati Dezső Sportuszodában ugrottak medencébe a BVSC-s úszócsapat tagjai, jövő héten az Újpesti TE különítménye csatlakozik hozzájuk, és Kapás Boglárka is visszatér még az olimpiai játékok előtt Vásárhelyre – tudtuk meg Katona Zsolttól. A Hód-Fürdő Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre hozzátette, májusban szlovén és német csapat vendégeskedett náluk, és szerencsére az év eleje óta az edzőtábor-turizmus egyre élénkül, forgalmas nyárnak néznek elébe.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!