Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Június 15-én nyit a mindszenti tiszai strand

Összehangolt támadást terveznek a szúnyogok ellen Mindszenten, de egyelőre nincs gond a vérszívókkal a tiszai üdülőterületen.

Pénteken tetőzött a tiszai árhullám Mindszentnél, tegnap óta ismét jár a komp a két part között. A tetőzés óta több mint 30 centiméterrel csökkent a vízszint, az előrejelzések szerint péntekig további két méteres apadás várható, vagyis 300 centiméter körül lesz a vízmérce mutatója.

Még az árhullám levonulása előtt, április 22-én kezdődött a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés Csongrád-Csanád megyében kétezer hektáron. Első lépésként biológiai módszerrel csökkentették a szakemberek a szúnyoglárvák számát. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. A kérdés az, hogy mennyire lesz hatékony a most visszamaradó pangó vizekben.

– Jelenleg jó a szúnyoghelyzet Mindszenten – nyilatkozta lapunknak a tiszai üdülőterület üzemeltetéséért felelős Koczka Gábor. – De ha romlana, az önkormányzat felkészült a vérszívók gyérítésére: történt egyeztetés a katasztrófavédelemmel, illetve a város vásárolt meleg ködös eljáráshoz szükséges eszközt, így összehangolt védekezésre készülünk. A Bárka június 11-én, terveink szerint a strand június 15-én nyit, addig még előkészületi munkák várnak ránk. Például az áramfejlesztésen dolgozunk, hogy a ködszínház működtetése zavartalan legyen. Nagy örömünkre sok támogatást kapunk a helyiektől, például a focipálya megvalósítását is segítik – tette hozzá.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!