Megújul a Csúcsi fazekasház

130

Több mint tízmillió forintból újulhat meg a Csúcsi fazekasház. A műemlékké nyilvánított épület szerkezete az idő múlásával elöregedett, a szakemberek szerint is ráfért már a felújítás. A nyertes vállalkozóval a hónap elején egyezett meg az önkormányzat, amely önerőt is hozzátesz a renováláshoz. A létesítmény sok odafigyelést igényel, de korhű technológiával dolgoznak rajta a szakemberek. A tetőszerkezetet és a homlokzatot is javítják.

Megújulnak Vásárhelyen a tájházak, köztük a Csúcsi fazekasház is. A több mint tízmillió forintos beruházásra az előző hónapban kérték be az ajánlatokat, a kivitelezőnek végül a Noel-Ép Kft-t választották.

A város már most biztosította az önrészt is, tehát adott esetben mondjuk egy 6 milliós pályázati pénzhez mi hozzáteszünk ötmilliót és ebből meg fog újulni a Csúcsi Fazekasház, mondta el Időben című műsorunkban Márki-Zay Péter. A műemlékké nyilvánított létesítmény a 19. század második felében épült és 1974-től lett hivatalosan múzeum. Ráfért már a felújítás.

Molnárné Kőfalvi Ágnes építési műszaki ellenőr a Vásárhelyi TV-nek elmondta, két évvel ezelőtt a műhelyt felújították, a mennyezetet javították, amely be volt szakadva. A tetőt részlegesen javították, illetve a külső homlokzaton a repedéseket. Az idő múlásával a szerkezetek elavultak, a parasztház fő tartószerkezeti elemeihez is szeretnének hozzányúlni. A biztonságos munkavégzés érdekében ezért teljes mértékben le kell szedniük a súlyt az épületről.

Érdekesség, hogy ritkán lehet úgy felmenni egy padlásra hogy látható legyen a teljes tetőszerkezet. 130 négyzetméter tetőfelületnek a teljes cseréjéről van szó, ez azt jelenti, hogy mivel fő tartószerkezeti elemeket cserélnünk kellett, az állószék, székoszlop, derékszelemen. Ezért le kellett szedni a teljes 130 négyzetméternyi hagyományos hódfarkú cserepet is illetve a cseréplécezést is, mondta Molnárné Kőfalvi Ágnes.

A épület északi homlokzata megereszkedett, az egykori élettel teli építmény elkezdett szétcsúszni. Korábban viszont nem készült alap, ezért most utólag kellett az épületet aláfalazni. A munkálatok május elején kezdődtek, a nyertes vállalkozó a következő hónap végéig vállalta a határidőt.

Nacsa Zsolt projektmenedzser elárulta, hogy a munkálatokban benne van a teljes tetőszerkezetnek a javítása és a hátsó főfalnak az aláfalazása. Ezeket a veszélyes munkálatokat már évek óta kellett volna tenni, de mivel más is rossz volt az épületen, sajnos így azokat előrébb kellett venni. Elárulta, minden évben pályáznak és minden évben nyernek is rá támogatásokat.

A javítások a Teleki László Alapítványtól tavaly elnyert támogatás segítségével indultak meg. A munka jó ütemben zajlik, a Soxög Bt által készített terveket és javaslatokat a szakemberek szem előtt tartják, így a hozzáértők nem látják akadályát annak, hogy a fazekasház a jövő hónap végén elkészüljön és a jövőben tervezett kemence újjáépítése után újra otthont adjon a múzeum iránt érdeklődőknek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!