Buszpályázat: megszüntették a Lázár János feljelentése nyomán indult korrupció miatti nyomozást

1 743

Erről Szabó János posztolt Facebook oldalán, mellékelte az erről szóló rendőrségi határozatot is. Az indokolás szerint a feljelentés alapjául szolgáló cselekmény nem bűncselekmény, nem állapítottak meg hivatali visszaélést. Szerkesztőségünk a poszt nyilvánosságra hozatala előtt megkereste a Békés Megyei-, valamint az Országos Rendőr-főkapitányságot is a kérdésben, várjuk válaszukat mi is. Az ügyben egyébként a sajtó jelenlétében Horváth Zoltán és Markó Csaba tett feljelentést, ezek után talán meglepő, hogy a Szabó János által bemutatott dokumentum alapján a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Lázár Jánosnak, mint feljelentőnek küldte meg a megszüntetésről szóló határozatot.

Még idén januárban Horváth Zoltán önkormányzati képviselő és Markó Csaba, a KDNP vásárhelyi szervezetének vezetője feljelentést tettek korrupciós bűncselekmények gyanújával a vásárhelyi busztender ügyében. Szerintük ugyanis ennek gyanúját vetette fel, hogy Jovány Gyula tervei alapján az önkormányzat busztendert írt ki, majd ezt Jovány nyerte meg. A vállalkozó a Hódpressnek korábban ezzel kapcsolatban azt mondta, ha bármit előre tudott volna, akkor nem 10 millió forinttal ad olcsóbb ajánlatot, hanem csak 100 ezerrel. Márki-Zay Péter polgármester akkor azt mondta, áll a vizsgálatok elé, sőt, azt is hozzátette, ha feljelentésükkel Horváth és Markó korrupciót tártak fel, akkor ezért pénzjutalomban részesülnek.

Most úgy tűnik, a nyomozást megszüntették, legalábbis erre utal Szabó János Facebook bejegyzése. A poszt alá mellékelt határozat alapján a feljelentést Lázár János, a térség országgyűlési képviselője tette meg. A nyomozás során megállapították, hogy a pályázat során, kiegészítő tájékoztatás adása miatt kétszer is meghosszabbították a rendelkezésre álló határidőt. Azt is megállapították, hogy minden ajánlattevő egységesen, ugyanazt a dokumentációt kapta meg. A kiírási feltételeket összességében megvizsgálva azt állapították meg, hogy azoknak a Jovány Busz Kft. felelt meg.

A nyomozás során beszerzett adatokból azt állapították meg, hogy a hivatali visszaélés bűncselekménye kizárható, akárcsak az önkormányzati vagyonkezelő részéről a hűtlen kezelés bűncselekménye. Olyan adat sem merült fel, írják, amely alapján a vagyonkezelői kötelezettség sérült, vagy az önkormányzati vagyonnak hátránya keletkezett volna. Az ügy során más bűncselekmény elkövetésének gyanúja sem merült fel.

Az érintettek a határozat ellen panasszal élhetnek.

Szerkesztőségünk a nyomozás során rendszeres kapcsolatban volt az Országos Rendőr-főkapitánysággal. Így levélben megkerestük őket és a nyomozást folytató Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is, még Szabó János posztjának megjelenését megelőzően. Amennyiben levelünkre válaszolnak és esetleg új információval is szolgálnak, azt azonnal leközöljük.

HVSZ Könyvelő

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!