Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Januárig visszamenőleg 0,6 százalékkal emelte a nyugdíjakat a kormány

A vártnál nagyobb infláció most 0,6 százalékos kiegészítő emelést eredményez, amit a jövő hónapban januárig visszamenőleg egy összegben fizetnek ki. Mindez átlagosan évi tízezer forintot jelenthet az érintetteknek.

A statisztikai hivatal áprilisban 5,1 százalékos inflációt mért, vagyis az árak Magyarországon ennyivel haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Ez még az elemzők fokozódó drágulásra vonatkozó várakozásait is felülmúlta, egyben az elmúlt nyolc év legmagasabb adatát jelenti.

Ez az inflációs adat jelentősen nagyobb lett, mint a márciusi (3,7 százalék), és a piaci konszenzust is meghaladta, de önmagában az infláció megugrása nem volt meglepetés. A jegybank már márciusban figyelmeztetett, hogy a következő néhány hónapban a jegybank célsávot (3 százalék +/- 1 százalékpont) meghaladó értékek fognak következni, és a piaci várakozások nagy része is 4,7-5,1 százalék között szóródott – írta a 24.hu.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint nálunk lesz a legnagyobb a drágulás idén és jövőre az összes tagországot tekintve.

Ami a nyugdíjakat illeti, az év elején 3 százalékkal emelte azokat a kormány, a következő korrekcióról a részletek már a friss Magyar Közlönyben is megjelentek. A rendelet értelmében az érintettek már júniusban egy összegben megkapják az első hónapokra, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra és ellátásra vonatkozó 0,6 százalékos kiegészítő emelést. Ezt követően pedig ennyivel több lenne a juttatás. A korábbi becslések szerint mindez átlagosan évi tízezer forintot jelent az érintetteknek, a büdzsének pedig összesen 26 milliárd forintjába kerül a 2,5 millió nyugdíjas pótlólagos ellátmánya.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!